ГЕРБ предрече две години без европари в строителството

Елица Мартинова 26 ноември 2013 в 13:39 2645 6

Лиляна Павлова, Снимка: БГНЕС
Лиляна Павлова, Снимка: БГНЕС

 

„Очакваме две нулеви години за строителния бранш и три нулеви години за българските общини - няма да може да се реализира нито един проект с европейско финансиране.“

Такова предупреждение отправи бившият регионален министър Лиляна Павлова по време на пресконференция на ГЕРБ на тема проблемите с усвояването на евросредствата.

Павлова предупреди, че Европейската комисия няма доверие в правителството и за това ще платят данъкоплатците. Според депутата на ГЕРБ особено потърпевши са общините, защото техните проекти са под въпрос, а управляващите не ги информират своевременно за случващото се.
„Не става въпрос за спиране и за шикалкавене. Става въпрос за един министър, който трябва да осъзнае, че е български министър, а не чиновник. Вместо да бъдат обвинявани общините трябва да им бъде помагано. Не трябва да бъдат прехвърляни вините върху българските общини, не трябва те да понасят щетите“, коментира Ивелина Василева от ГЕРБ по адрес на вицепремиера Зинаида Златанова.

Тя алармира още, че заради правителството може да пострада усвояването и по други европейски фондове.
Бившият министър по усвояването на европейските фондове Томислав Дончев коментира, че шест месеца след началото на кабинета Зинаида Златанова все още не е експерт по темата с евросредствата. Според Дончев вместо да защитава българския интерес, кабинетът се опитва да изчисти политическия си имидж.

„В стремежа да се спаси нечия политическа кожа ще бъде жертвано всичко. Абсолютно недопустимо е да има системни усилия да се разруши системата на България. Няма нито един български представител, който да стои в Брюксел и да се опита да спаси положението. Имаме ръководител на системата, който не знае с какви пари ще оперира страната през следващия програмен период“, посочи Дончев.

Бившият транспортен министър Ивайло Московски предупреди, че правителството ще се направи „наказателна акция“ срещу София, който е най-успешният град в инфраструктурен план.

„Ще видите наказателна акция срещу най-успешния инфраструктурен проект, а именно – метрото. Наблюдавайте внимателно и ще видите как се наказва град София, защото бе управляван успешно два мандата“, изтъкна Ивайло Московски.

Пресконференцията на ГЕРБ не остана без ответна реакция от страна на БСП. Час след брифинга на бившите управляващи депутати от "Коалиция за България" (КБ) свикаха медиите, за да обяснят, че проблемите с европейските фондове са наследени.

Димчо Михалевски от КБ бе категоричен, че спирането на евросредствата по ОП "Околна среда" не е прецедент в историята на България.

"През 2012 г. за 9 месеца бяха прекъснати плащанията по ОП „Регионално развитие” след което бяха възстановени. Тогава може би удобно беше заметен проблемът под килима и не беше дадена достатъчно публичност", коментира Михалевски.

Той заяви, че правителството вече е взело мерки и оцени като минимален риска от налагане на финансови корекции по вече стартиралите проекти. 

"Ще помоля колегите от ГЕРБ да спрат със спекулациите и истерията по темата "Еврофондове". Всичко това, което в момента решава правителството, е резултат от действията на управлението на европейските фондове при предходното управление. Не е в интерес на България това да става поле на спекулации, още повече с неверни твърдения”, призова Димчо Михалевски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови