Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Бивши екоминистри в спор за спрените европари за екология

OFFNews 17 ноември 2013 в 17:36 2297 0

Европейската комисия
Европейската комисия

В задочен спор за спирането на парите по оперативната програма „Околна среда“ влязоха днес бившите екоминистри Нона Караджова от кабинета „Борисов“ и Джевдет Чакъров от правителството на тройната коалиция.

„Ако се приеме подходът нашите управляващи органи да се съгласяват веднага с констатациите на европейските одитни органи, това означава, че още в самото начало ние губим пари“, коментира Караджова пред БНР, в отговор на обвиненията на сегашните управляващи за ръководенето на оперативната програма през мандата й.

„Ако обаче управляващият орган на оперативните програми от българска страна имат познанията и куража да защитават работата си пред европейските органи, може да се окаже, че в резултат сме спестили много повече пари“, заяви тя.

На друга позиция е предшественикът й на поста Джевдет Чакъров (ДПС). „Нееднократно в последните няколко години посочвах грешки в управлението на оперативната програма “Околна среда”. Чухме позицията на ГЕРБ по конкретния случай, че управлението на Оперативната програма “Околна среда” не се е съгласило с направените констатации за нередности, защото е отстояван българският интерес и е спорено с ЕК, за да не се налагат финансови корекции, да не се ощетяват общините и държавата“, каза той.

„Моята позиция винаги е била да се отстоява националният ни интерес и да не се съгласяваме безпрекословно с всичко, но в конкретния случай, когато в продължение на повече от две години българската страна представя аргументи, които не се приемат от европейските институции, трябва да се прецени кое е българският интерес – дали корекции по три проекта, или по цялата програма”, заяви Чакъров.

Спирането на евросредствата е по повод нередности при три търга за строителство на ВиК инфраструктура, проведени през 2008 г. - по времето на управлението на тройната коалиция от общините Перник, Белослав и Хисаря. През 2012 г. Европейската сметна палата е констатирала, че търговете са били нагласени за определени кандидати и поискала финансова корекция от 25% при трите – на обща стойност 202 хиляди евро. Екоминистерството, което 2 години по-рано е отчело проблема, е отговорило на палатата, че при единия от договорите вече е наложена корекция, а при другите такава не е необходима. ЕСП е приела аргументите на министерството, но Европейската комисия – Главна дирекция „Регионално развитие“ впоследствие е настояла за налагане на финансовите корекции на трите общини. Така се стигна и до спирането на разплащанията по оперативната програма, наложено от Брюксел тази седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews