ГЕРБ обвиниха Военна полиция в прикриване на убийство - правили го, за да не пострада президентът

От Министерството на отбраната опровергаха твърденията на ГЕРБ

OFFNews 14 септември 2021 в 13:50 3332 2

На брифинг в НС ГЕРБ обвиниха "Военна полиция" в прикриване на смъртта на ст. лейтенант Тодор Манчев и го обвързаха с кандидатурата за втори мандат за президент на Радев. 

По-рано днес беше разпространена нова версия за смъртта на ст. лейтенант Тодор Манчев. След ексхумацията на тялото на 31-годишният военнослужещ е открит и куршумът, причинил смъртта му. Според данните от последната експертиза, може да става въпрос за убийство, а не за самоубийство. Смъртта на Манчев дойде след започналото разследване на инцидента с нахлулите в частен обект американски военни край Чешнигирово. Манчев беше един от наказаните със забележка офицери от служба "Военна полиция". След последваща проверка на инцидента от Инспектората на Министерството на отбраната министър Георги Панайотов не е санкционирал Манчев, защото е преценил, че той не е извършил нарушения, се казваше в съобщението на Министерството на отбраната за смъртта му.

Във връзка с това от ГЕРБ днес попитаха кой и защо е прикрил убийството на Манчев, а депутатът Христо Гаджев поиска да бъде оповестена информацията за разследването. 

Тома Биков пък призова Радев да освободи директора на военна полиция от длъжност и поиска оставката на министъра на отбраната: 

"Министъра на отбраната да подаде оставка, да му я поиска Радев. Трябва да се осигури пълна прозрачност на това, което се случва във военна полиция", каза още той. 

"Тези хора не се спират пред нищо и са готови дори и да прикриват престъпление, за да може техният патрон кръстник да спечели втори президентски мандат", обяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. Той определи случая около смъртта на лейт. Манчев като "синтез на нацията" и добави:

"Целият начин по който управлява служебното правителство на Румен Радев...Затова на следващите президентски избори е важно г-н Радев повече да не бъде президент".

"Формалното разследване, опитът да се прикрие убийство, очевидно е неуспешен: Начинът, по-който функционира цялата администрация , в момента управлявана от президента Радев", каза още той. 

От Министерството на отбраната опровергаха твърденията на ГЕРБ. Ето и цялата позиция на министерството:  

Трибуната на парламента следва да се използва за намиране решения на проблемите на хората, основани на обективната истина, но, за съжаление, днес от тази трибуна ПГ на ГЕРБ-СДС поднесе поредните неистини и манипулации.

Демократичните норми на правовата държава изискват не политиците, а компетентните разследващи органи да дават обективна информация по трагичните инциденти в Българската армия

Министерството на отбраната за пореден път заявява, че демократичните норми на правовата държава изискват обективна информация по подобни инциденти да дават компетентните разследващи органи, а не политиците, които в конкретния случай я използват единствено за предизборна пропаганда.  

Твърденията на ПГ на ГЕРБ-СДС, че Министерството на отбраната и Служба „Военна полиция“ водят разследването по случая са белег на тревожна неосведоменост от страна на народните представители, тъй като на всеки юрист е ясно, че разследване на подобни инциденти се води само от Военната прокуратура.

Още веднъж подчертаваме, че е недопустимо от трибуната на Народното събрание да се изнасят непроверени и манипулативни факти и да се влияе както върху общественото мнение, така и върху работата на разследващите органи.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!