ГЕРБ: Надбавките за Великден са предизборно пазаруване

OFFNews 13 март 2014 в 11:42 2588 4

Менда Стоянова

Снимка БГНЕС

Великденските надбавки, които кабинетът предвижда за пенсиите през април, са предизборна кампания, твърдят от ГЕРБ.

Председателят на бюджетната комисия в миналия парламент Менда Стоянова нарече добавките за пенсионерите "предизборно пазаруване".

"Управляващите се мъчат да ни убедят, че това е тяхната политика, която ще остане дългосрочна. Ако това беше така, тези надбавки трябваше да са планирани в бюджета на Закона за бюджета на държавното и обществено осигуряване или в държавния бюджет", твърди Стоянова.

По думите й решението на кабинета е продиктувано от предизборната ситуация.

Стоянова подчерта, че ГЕРБ по принцип не са против вдигането на пенсиите и изтъкна, че при мандата си бившите управляващи са се стремели да работят в тази насока. Депутатът обаче коментира, че вдигането на пенсиите трябва да се прави, ако в икономиката има обективни условия за това - растеж на БВП, нови работни места, генериращи данъци и осигуровки.

"Това в момента не е налице, напротив - дават се 58 милиона, които се отделят от т. нар. "централен бюджет" и правителството декларира, че ще бъдат икономисани от някакви други разходи. Това не е социалната политика на правителството. Ако искаме да видим каква е социалната политика, трябва да отворим тригодишната прогноза за развитието на бюджетните показатели. Там е записано следното - майчински, детски, суми за раждане на дете - замразени; пенсионна реформа - замразена", каза Стоянова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови