ГЕРБ и РБ обещават реформи през новия политически сезон

Ивайло Анев, Симона Костадинова 13 януари 2016 в 11:05 3298 15

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Управлението не подменя и не поставя на заден план реформаторските направления", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

В декларация, прочетена от парламентарната трибуна, той беше категоричен, че от партията на Бойко Борисов ще търсят подкрепа за предлаганото законодателство не само от партньорите, но и от опозицията.

"Не трябва да допускаме от парламентарната трибуна да се коментират вътрешнопартийни проблеми", заяви още Цветанов, като по думите му в НС трябва да се обсъждат само ключови законодателни промени.

„Иска ми се да вярвам, че ще реализираме реформите, които сме планирали, за да осигурим стабилност, която е нужна, както за бизнеса, така и за гражданите“, заяви още бившият вътрешен министър.

Според него през 2016 г. основен приоритет на ГЕРБ ще е борбата с битовата и организираната престъпност.

"Нужна е и ускорена дискусия по антикорупционното законодателство", добави Цветанов.

И в декларацията на РБ основен акцент бяха реформите, които предстои да бъдат направени през новата година.

Ускоряването на реформите няма алтернатива. РБ влиза единен в тази си позиция, каза съпредседателят на ПГ на реформаторите Найден Зеленогорски.

Той обясни, че през 2016 година от Реформаторския блок ще настояват за ускорени и по-амбициозни реформи.

По думите на Зеленогорски миналата година е била положена реформаторската основа, която трябва да се надгражда. Той каза още, че през изминалата година България си е върнала доверието на европейските партньори.

В декларацията си той спомена и анекса към управленското споразумение, който РБ предлага на ГЕРБ.

По думите му подобна практика не е изключение и в други демократични страни и позволява медиите и обществото да контролират политическите процеси.

"Плаващите мнозинства могат да се окажат плаващите пясъци за управлението", каза все пак той.

Зеленогорски засегна темата и с конституционните промени, като обясни, че проектът не е бил приет в първоначалния му вид, но позволява да започне реална реформа в съдебната система. Той каза още, че очаква от новия правосъден министър да довърши започнатото.

Зам.-председателят на ДБГ призова депутатите да подкрепят антикорупционния закон, който предстои вицепремиерът Меглена Кунева да внесе в парламента за втори път. Засегната беше и темата за влизането на страната ни в Шенген.

По думите на Зеленогорски през 2016 година трябва да се изяснят всички обстоятелства около фалита на КТБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!