Quantcast

ГЕРБ и ДПС спасиха високите заплати в БНБ

Ивайло Анев Последна промяна на 04 ноември 2015 в 11:49 3249 7

С гласовете на ГЕРБ и ДПС беше отхвърлен законопроектът, внесен от Реформаторския блок, който целеше да сложи таван на заплатите в БНБ.

Предложението на РБ беше управителят на БНБ да получава месечно възнаграждение в размер на 95 % от заплатата на председателя на Народното събрание, но депутатите не го приеха.

От партията на Бойко Борисов 27 гласуваха срещу идеята и 26 се въздържаха, а 2 депутати на ДПС бяха „против“ и 9 се въздържаха. 

Реформаторите предложиха и подуправителите на Централната банка да получават заплата, равна на 90 % от заплатата на гуверньора, а другите членове на управителния съвет - 80% от заплатата на гуверньора.

Идеята беше и директорите на дирекции в БНБ пък да получават заплата, равна на 70% от основното месечно възнаграждение на управителя на БНБ, а останалите служители - до 60 % от заплатата на гуверньора, като точната сума ще зависи от длъжността, отговорностите, квалификацията и стажа им.

Реформаторите предлагат още допълнителното възнаграждение към заплатата да се заплаща по методика, приета от управителния съвет на БНБ, която да отразява "реално извършената работа и постигнатите резултати".

Те поискаха още допълнителните възнаграждения да се обявяват на страницата на Централната банка и да не могат да надвишават основната заплата.

По време на дебатите Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че няма да подкрепят предложенията. „Не защото съм против прозрачността, а защото БНБ и органите ѝ не е адекватно да се сравняват с обикновените държавни служители“, обясни тя.

„Нали не смятате, че е нормално един орган, който дава и отнема лицензи на банкови институции, да взима в пъти по-ниски заплати от работещите в тези банки“, обърна се тя към депутатите от Реформаторския блок.

Стоянова обясни още, че не е вярно, че няма таван на заплатите в БНБ. „Има и той е свързан със средното възнаграждение на всички ръководни органи в банковия сектор“, категорична беше тя.

„Няма таван на заплатите в БНБ. Те могат да си определят и един милион“, контрира я Мартин Димитров от РБ.

„Аз не съм съгласен, че шефът на БНБ е по-работлив от премиера Бойко Борисов“, заяви иронично депутатът от ПФ Емил Димитров-Ревизоро и допълни: „Не съм съгласен г-н Борисов да се нарича мързелив“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.11 2015 в 14:54

Това е бонусът за източването на ктб.

04.11 2015 в 13:25

Пропуснали сте един от добрите аргументи на Мента, а именно че БНБ бил ана печалба, и заслужавали високите заплати.
Горката не е чела отчетите и бюджета на БНБ и не знае, че почти цялата им печалба се формира в резултат на дейности, които са им вменени от държават и реално по тях имат монопол.
Сега нека да видим с какво се занимава БНБ:
1. Управление Емисионно, емитира левове, но поради това, че сме във валутен съвет реално действа автоматично и вероятно тази част от работата може да се върши и от добре програмиран Правец 82, свързан с печатна машина. Икономическите изследвания спокойно могат да идат в БАН, а ковчежничество може да върви през търговсите банки срещу подходящ залог (ДЦК).
2. Управление Банково, реално се занимава със статистика, която може да се раздели между МФ и НСИ.
3. Управление Банков надзор се видя, че не работи, а в много държави банковия надзор е извън централната банка.
Тоест от БНБ полза реално няма, но виж заплати има.

04.11 2015 в 13:10

КТБ беше източена от ДПС и ГЕРБ с мълчаливото съгласие на БНБ. Нормално ДПС и ГЕРБ да защитят хората си.

04.11 2015 в 13:06

Висшист започнал да говори, за да уговори някаква игра, значи е в беда. Учен да те защити от 'селските черти' и 'градските мечти', значи също, че греши, защото най-голямата беда е планетната мечта.

04.11 2015 в 12:17

ако затова връщаха пари, 3/4 от нацията ще да умре от глад, бре :)

04.11 2015 в 12:16

Каква е разликата между белите държави и Абсурдистан?

Отг: В белите държави си имат Мафия, а в Абсурдистан Мафията си има държава...

04.11 2015 в 12:06

г-жо Менда Стоянова, аз лично бих искала Искров да върне заплатата си. Взел я е без причина.