ГЕРБ и ДПС спасиха високите заплати в БНБ

Ивайло Анев 04 ноември 2015 в 11:49 3972 7

С гласовете на ГЕРБ и ДПС беше отхвърлен законопроектът, внесен от Реформаторския блок, който целеше да сложи таван на заплатите в БНБ.

Предложението на РБ беше управителят на БНБ да получава месечно възнаграждение в размер на 95 % от заплатата на председателя на Народното събрание, но депутатите не го приеха.

От партията на Бойко Борисов 27 гласуваха срещу идеята и 26 се въздържаха, а 2 депутати на ДПС бяха „против“ и 9 се въздържаха. 

Реформаторите предложиха и подуправителите на Централната банка да получават заплата, равна на 90 % от заплатата на гуверньора, а другите членове на управителния съвет - 80% от заплатата на гуверньора.

Идеята беше и директорите на дирекции в БНБ пък да получават заплата, равна на 70% от основното месечно възнаграждение на управителя на БНБ, а останалите служители - до 60 % от заплатата на гуверньора, като точната сума ще зависи от длъжността, отговорностите, квалификацията и стажа им.

Реформаторите предлагат още допълнителното възнаграждение към заплатата да се заплаща по методика, приета от управителния съвет на БНБ, която да отразява "реално извършената работа и постигнатите резултати".

Те поискаха още допълнителните възнаграждения да се обявяват на страницата на Централната банка и да не могат да надвишават основната заплата.

По време на дебатите Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че няма да подкрепят предложенията. „Не защото съм против прозрачността, а защото БНБ и органите ѝ не е адекватно да се сравняват с обикновените държавни служители“, обясни тя.

„Нали не смятате, че е нормално един орган, който дава и отнема лицензи на банкови институции, да взима в пъти по-ниски заплати от работещите в тези банки“, обърна се тя към депутатите от Реформаторския блок.

Стоянова обясни още, че не е вярно, че няма таван на заплатите в БНБ. „Има и той е свързан със средното възнаграждение на всички ръководни органи в банковия сектор“, категорична беше тя.

„Няма таван на заплатите в БНБ. Те могат да си определят и един милион“, контрира я Мартин Димитров от РБ.

„Аз не съм съгласен, че шефът на БНБ е по-работлив от премиера Бойко Борисов“, заяви иронично депутатът от ПФ Емил Димитров-Ревизоро и допълни: „Не съм съгласен г-н Борисов да се нарича мързелив“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови