БНБ: Искров получаваше 16 546 лева заплата

OFFNews 18 септември 2015 в 18:58 5226 3

Снимка БГНЕС

Бившият гуверньор на БНБ Иван Искров е получавал средно по 16 546.05 лева, като в това възнаграждение се включват всички форми на основни и допълнителни възнаграждения преди облагане с данъци, съобщиха от БНБ. 

Неговите заместници Калин Христов и Димитър Костов пък са получавали по 14 983.21 лева, допълват от БНБ. 

От банката уточняват, че посочените възнаграждения са за периода юли 2014 г. - юни 2015 г.

От БНБ посочват още, че данните се оповестяват след изричното съгласие на Искров, Христов и Костов.

Заплатата на шефа на БНБ е тайна по Закона за личните данни, затова многократните въпроси за това каква е била заплатата на Иван Искров оставаха без отговор. Сред догадките обаче беше посочено, че заплатата на Искров е била 45 000 лева. 

Както OFFNews написа вчера, Управителният съвет на Българската народна банка е получил близо 1 милион лева като възнаграждения и бонуси през миналата година - тази на фалита на Корпоративна търговска банка. 

Данните бяха получени след запитване по Закона за достъп до обществена информация. Отговор на въпроса за заплатата на Искров обаче не получихме, защото "исканата информация засяга конкретни физически лица и засяга съдържа данни".

Новият управител на БНБ Димитър Радев си определи заплата от 15 368 лева на месец. Подуправителите Димитър Костов, Калин Христов и Нина Стоянова пък ще получават по 13 173 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!