БНБ: Искров получаваше 16 546 лева заплата

OFFNews Последна промяна на 18 септември 2015 в 18:58 4646 3

Снимка БГНЕС

Бившият гуверньор на БНБ Иван Искров е получавал средно по 16 546.05 лева, като в това възнаграждение се включват всички форми на основни и допълнителни възнаграждения преди облагане с данъци, съобщиха от БНБ. 

Неговите заместници Калин Христов и Димитър Костов пък са получавали по 14 983.21 лева, допълват от БНБ. 

От банката уточняват, че посочените възнаграждения са за периода юли 2014 г. - юни 2015 г.

От БНБ посочват още, че данните се оповестяват след изричното съгласие на Искров, Христов и Костов.

Заплатата на шефа на БНБ е тайна по Закона за личните данни, затова многократните въпроси за това каква е била заплатата на Иван Искров оставаха без отговор. Сред догадките обаче беше посочено, че заплатата на Искров е била 45 000 лева. 

Както OFFNews написа вчера, Управителният съвет на Българската народна банка е получил близо 1 милион лева като възнаграждения и бонуси през миналата година - тази на фалита на Корпоративна търговска банка. 

Данните бяха получени след запитване по Закона за достъп до обществена информация. Отговор на въпроса за заплатата на Искров обаче не получихме, защото "исканата информация засяга конкретни физически лица и засяга съдържа данни".

Новият управител на БНБ Димитър Радев си определи заплата от 15 368 лева на месец. Подуправителите Димитър Костов, Калин Христов и Нина Стоянова пък ще получават по 13 173 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.09 2015 в 13:42

Както се казва: дяволът е в детайлите. Тук детайлът е думата "средно" - това означава, че е имало месеци, през които е вземал повече от 16 000 лв...и някои от бонусите са получавани в един период, а са нчислявани в друг. Именно в такива периоди е взимал около 45 000 лева и това се знае. Така че когато Иван Искров и БНБ дават данни за парите, които е получавал, трябва да съобщят точните суми а не да увъртат - средно толкова, понякога повече ...
Изобщо самият факт, че Искров ходи да се договаря с Бойко да не го пипат още няколко месеца след фалита на КТБ или да му осигурят готин пост, ако ще го махат, е достатъчно показателен за размера на кражбата.

19.09 2015 в 02:33

Е , и толкова ли беше трудно да си каже , или просто беше решил да се дърпа еди си колко месеца ?
Много логично звучи също и координирано оповестяване , след съгласуване между всички абдали ....
Колкото и конспиративно да звучи , не мога да повярвам на изнесена информация , която обаче е забавена с месеци , какво толкова се чудеха , каква им беше дилемата ?
Достатъчно много сме гледали и слушали , за да знаем , че всяка следа може да бъде заметена . А в България , където дори и уличните кучета знаят , че се краде безобразно много , никога няма виновни , всички са светци .
То беше ясно , че ще се отупа от привлеченото към него обществено внимание и ще си продължи напред . Отговорен за фалита на КТБ няма и да има , но след поредната доза Биг Брадър , телевизионни емоции и евтини сензации , раята така или иначе няма да ги интересува ..
Карайте си работата пичове , има за крадене още ......

18.09 2015 в 19:45

OFFNEWS без да дразня искам да ви забележа , нещо! Разбрахме , че заплатата му е някаква кръгла ,горе-долу, постоянна цифра . Въпросът МИ е , като цяло с БОНУСИТЕ и всичките му превилегии ,каква сума се е формира . Защото за мен е напълно нормално гуверньора , както го наричат на БНБ , както и длъжностни лица на високи постове да взимат прилични суми (лично мое мнение) .Та , OFFNEWS ,новина ще има като ни кажете ,като цяло какво е прибрал човека . Щото дочувам , високо се е оценявал . И друго ме притеснява , видиш ли държавна службичка , демек аз и ти му плащаме , обаче видиш ли той(Искров) решава колко да си вземе(и там другите тарикати 7 са общо, Искров и още един заминаха ,другите са си старите муцуни) . То бива крадене , ама тоя чак се сърди че го питаме, кво е откраднъл . То верно няма политици в затвора , тоя Искров дразни...