Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Реоформатори: Г-н Радев, кажете какви са заплатите в БНБ!

OFFNews 16 юли 2015 в 15:58 8039 14

Председателят на финансовата комисия в НС Менда Стоянова и новоизбраният гуверньор на БНБ Димитър Радев

Колко пари се израходват за заплати в БНБ. Това питат от Реформаторския блок новия шеф на централната банка Димитър Радев, след като преди дни стана ясно, че бившият гуверньор Иван Искров е получавал 45 хил. лева на месец.

Вчера от РБ внесоха запитване до финансовия министър Владислав Горанов, който трябва да разкрие какъв е размерът на вноската в държавния бюджет на БНБ за 2013 г. и 2014 г. , днес са изпратили въпрос и до новия гуверньор Димитър Радев.

„По време на изслушването в Народното събрание преди гласуването на кандидатурата Ви за Упратител на БНБ на 14.07, Вие се обявихте за прозрачност, активна работа и реформи при изпълнение на правомощията на управителя и на работата на БНБ“, напомнят реформаторите.

По думите на Петър Славов, Мартин Димитров и Вили Лилков след кризата и фалита на КТБ, българското общество силно се интересува от ефективността на работата на банковия надзор и въобще дейността на БНБ, като в този контекст от съществен обществен интерес е и начинът, по който се формира възнаграждението както на ръководството, така и на служителите в БНБ.

Затова те искат информация по следните три въпроса:

1. Каква е методиката за определяне на възнагражденията на служителите, директорите на дирекции и ръководството на БНБ и тя отчита ли реално извършената работа, респективно-постигнатите резултати;
2. Какъв е размерът на изплатеното възнаграждение през първото и второто полугодие на 2014г. и до 30.06.2015г. на членовете на управителния съвет и на управителя на БНБ, в това число основна заплата и допълнителни възнаграждения;
3. В случай, че методиката по т.1 не обвързва резултатите от работата на служителите и ръководството на БНБ с размера на получаваното възнаграждение, ще инициирате ли промени в нея, за да се случи това?
4. Ще предприемете ли мерки и какви, за ангажиране на имуществена отговорност за несправяне с работата, респективно неупражняване на ефективен банков надзор върху КТБ от двамата ресорни подуправители (управления „Банков надзор” и „Банково”) и от подалия оставка управител?

Очаква се утре по време на парламентарния контрол министър Горанов да разкрие информация относно заплатите във ведомството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!