Реоформатори: Г-н Радев, кажете какви са заплатите в БНБ!

OFFNews Последна промяна на 16 юли 2015 в 15:58 7510 14

Председателят на финансовата комисия в НС Менда Стоянова и новоизбраният гуверньор на БНБ Димитър Радев

Колко пари се израходват за заплати в БНБ. Това питат от Реформаторския блок новия шеф на централната банка Димитър Радев, след като преди дни стана ясно, че бившият гуверньор Иван Искров е получавал 45 хил. лева на месец.

Вчера от РБ внесоха запитване до финансовия министър Владислав Горанов, който трябва да разкрие какъв е размерът на вноската в държавния бюджет на БНБ за 2013 г. и 2014 г. , днес са изпратили въпрос и до новия гуверньор Димитър Радев.

„По време на изслушването в Народното събрание преди гласуването на кандидатурата Ви за Упратител на БНБ на 14.07, Вие се обявихте за прозрачност, активна работа и реформи при изпълнение на правомощията на управителя и на работата на БНБ“, напомнят реформаторите.

По думите на Петър Славов, Мартин Димитров и Вили Лилков след кризата и фалита на КТБ, българското общество силно се интересува от ефективността на работата на банковия надзор и въобще дейността на БНБ, като в този контекст от съществен обществен интерес е и начинът, по който се формира възнаграждението както на ръководството, така и на служителите в БНБ.

Затова те искат информация по следните три въпроса:

1. Каква е методиката за определяне на възнагражденията на служителите, директорите на дирекции и ръководството на БНБ и тя отчита ли реално извършената работа, респективно-постигнатите резултати;
2. Какъв е размерът на изплатеното възнаграждение през първото и второто полугодие на 2014г. и до 30.06.2015г. на членовете на управителния съвет и на управителя на БНБ, в това число основна заплата и допълнителни възнаграждения;
3. В случай, че методиката по т.1 не обвързва резултатите от работата на служителите и ръководството на БНБ с размера на получаваното възнаграждение, ще инициирате ли промени в нея, за да се случи това?
4. Ще предприемете ли мерки и какви, за ангажиране на имуществена отговорност за несправяне с работата, респективно неупражняване на ефективен банков надзор върху КТБ от двамата ресорни подуправители (управления „Банков надзор” и „Банково”) и от подалия оставка управител?

Очаква се утре по време на парламентарния контрол министър Горанов да разкрие информация относно заплатите във ведомството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.07 2015 в 11:13

Ако се направи едно проучване за кадрите и заплатите и бюджетите на НЕК например и всичките му подразделения, тоя от БНБ ще заизглежда на дребен амбулантен търговец. В НЕК работят цели фамилии от бабата до внучката и са с архиголеми заплати и нищо не вършат по цял ден, само влизат от стая в стая. Там администрацията може да се окаже по огромна и тромава и от тази на МВР например.

16.07 2015 в 23:30

"Лустраторе и какъв банкер точно ще си напусне работата от ПИБ,"

От ПИБ няма защо да си напуска работата. В БНБ е кака, а в ПИБ е братко.

https://bivol.bg/банковите-кака-и-братко.html

16.07 2015 в 22:07

Проблема не е в заплатата, а защо с тази заплата не успя да направи нищо с ктб...Трябва да му се търси отговорност!

16.07 2015 в 21:47

Лустраторе и какъв банкер точно ще си напусне работата от ПИБ, Райфайзен или ДСК за да стане шеф на БНБ за 10 пъти по-ниска заплата? Я ми кажи?

По твоята тъпа логика да вземем един безработен ром на минимална заплата за шеф на БНБ, хем ще спестим лев.....

ти си много глупав. За да наемеш кадърен човек плащаш пазарна цена!!!

Ако идеш в бакалията и кажеш дайте ми едно пиле като за държавен служител, ще ти направят ли отстъпка бе глупако? А не няма да ти направят. А на бензиностанцията правят ли ти отстъпка от Лукойл щото си с държавна кола? Не правят.

Същото е със заплатите. Заплатите се определят от пазара. Ако искаме да имаме добра администрация то тя трябва да се управлява като всяка частна фирма. Да наблюдава пазара на труда, да наема хора на конкурентни заплати, да си развива хората, да се грижи за тях и те съответно да дават най-доброто на което са способни. Има си специалисти по човешки ресурси по-добре такива да решават тия проблеми отколкто неграмотниците от РБ и Велизар Енчев (последния прави впечатление ан най-глупавия българин може би след бялата златка)

16.07 2015 в 18:08

"Но Сметната палата няма право да ги разщгласява."

Глупости на търкалета.

Чл. 5. (1) (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2004 г.) Публичният регистър за лицата по чл. 2, ал. 1 се създава към председателя на Сметната палата.

Обществен достъп до декларациите.

Чл. 6. (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2006 г.) (1) Всяко лице има право на достъп до данните от публичния регистър по чл. 5, ал. 1

16.07 2015 в 17:03

Да оставям поне подуправителите, кадърни хора са, та поне нещо да се свърши в тази сфера.

16.07 2015 в 17:01

Да те фъкамOFF.
-------
Райфайзен е частна банка и как се определят заплатите там си е тяхна работа, а държавните служители взимат заплати в зависимост от състоянието на държавата, защото същите са виновни за пенсии средни по 200 лв., а максимални по 950, мечта за половината работещи.

16.07 2015 в 16:53

Хайде всички не изучили и трети клас ми нацъкаха минуси. Браво бе неграмотно племе. Я вижте на децата букварите. Може на некой митинг да ги зачетете на г-да дупетатите на РБ. Малко от малко да разбират как работи света.....

Иначе утре ще Ви убеждават, че вятърните перки правят вятър, за да духа на птиците.....или че БЕЦ-овете ускоряват водата за да не се получават наводнения....


Боже колко зле сте. Това че сте фенове на РБ Ви е замъглило съзнанието.

16.07 2015 в 16:45

Аок шеф на банка в ДСК и Райфайзен взима 45 хиляди, то как да наеммем кадърен шеф на БНБ за 5 хиляди???


Ние заради това ли имаме такъв пиклю за Президент? Не сме намерили по-кадърен, защото заплатата му няма и 7000лв. А?

16.07 2015 в 16:27

Мислих че РБ е дясна партия а не комунистически блок....

Заплатите се определят на пазарна основа в нормалния свят. За даден тип специалисти има търсене и предлагане. Аок шеф на банка в ДСК и Райфайзен взима 45 хиляди, то как да наеммем кадърен шеф на БНБ за 5 хиляди???

Просто за всяка професия си има пазар и според него се определя възнаграждението!!!

От това длаи си вършиш работата или не и колко добре се определя дали да те уволнят, дали да те повишат и дали да ти дадат бонус.


Реформатори добре дошли в 1-ви клас....мисля че и в Българксите пропаднали училища се обясняват тия неща в първите 3 години на училищна подготовка.

Тъпаци.