Георги Първанов поиска оставката на Владислав Гранов

OFFNews 28 февруари 2015 в 08:55 3922 6

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Георги Първанов

Оставката на финансовия министър Владислав Горанов трябва да бъде поискана.

Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов в интервю за „Шоуто на Слави“ по bTV снощи.

Гласуването в парламента на поискания от Горанов 16 млрд. лв. нов външен дълг за следващите години предизвика криза в партията на Първанов.

След като във вторник той беше категоричен, че парламентарната група на АБВ няма да подкрепи дълга, в сряда неговите депутатите изненадващо обърнаха позицията си и гласуваха единодушно "за".

Това предизвика Георги Първанов да обяви, че на следващия Национален съвет ще подаде оставка като председател на младата партия.

„Някой трябва да поиска оставката на Горанов - за това, че той си играе с милиардите като стой, та гледай – два милиарда отгоре, два милиарда отдолу… Не два милиарда, ние 20 000 ако имаме, трябва да ги пестим. Ами какво прави Борисов? Той казва – към тези милиарди трябва да прибавим 4 милиарда от енергетиката, 2 милиарда от БДЖ… Т.е, те разчитат да управляват само теглейки заеми“.

Първанов коментира, че в настоящия кабинет липсва финансовата нагласа за добро управление, което да инвестира в производството, да работи за икономически ръст, да ограничи контрабандата – начин, по който могат да бъдат събрани няколко милиарда. Той е категоричен, че една по-разумна финансова политика може да натрупа финансови резерви за подобряване във всички социални сфери.

Георги Първанов заяви, че не гледа оптимистично по отношение на политическия живот в България:

"Оптимист бях преди 7 – 8 години, когато България тръгна напред, когато имахме икономически растеж, когато имаше пари за относително нормална социална политика, когато в Европа стояхме добре, образът на България беше много по-различен, отколкото е сега, когато нямаше такива тежки, безумни разправии между политиците за всяко нещо на личностна основа"

На въпрос за депозираната оставка, Георги Първанов обясни, че това решение от негова страна е въпрос на морал и на европейски начин на водене на политика.

Той нарече депутатите от парламентарната група на АБВ свои приятели:

"Тази група, и да си подам оставката, ще си бъде моята група – те са мои приятели, това са хората, с които сме правили кампании, с много от тях сме живели години, десетилетия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови