Кирил Цочев: Депутатите на АБВ не предадоха Първанов

ОFFNews 26 февруари 2015 в 22:13 2762 0

Кирил Цочев.
Кирил Цочев.

"С подкрепата си за ратификацията на заема ПГ на АБВ не бламира председателя на партията", заяви депутатът от АБВ Кирил Цочев пред БНТ.

Той каза, че финансовият министър просто не е обяснил добре нуждата от тегленето на парите и затова в обществото се е надигнало негодувание.

 „Когато министърът на финансите е внесъл в деловодството на Народното събрание това предложение за ратификация, то не е било обсъдено, въпреки че вече е подписано и иска следваща ратификация. Аз лично казах, че маниерът на действие не може да бъде такъв. Направихме една дълга среща. Поставихме още в самото начало две условия. Първото беше, че числата не излизаха - 2 - 2,5 млрд бяха повече от нашите сметки. Второ, в дефицита не е посочено нищо. Ние искаме това решение да бъде обвързано с растежа на БВП, с развитието на малкия и средния бизнес“, посочи Цочев. 

Той подчерта, че ГЕРБ е наклонила везната на АБВ в полза на заема, след като е дала "джентълменско" обещание на депутатите от партията на Първанов, че заемът ще бъде намален и редовно ще бъдат представяни отчет на разходите по него. 

„Това е един договор за агентство и дилърство, с което се дават права в следващите три години, при най-добри условия, за първи път се експериментира с държавата, средносрочна прогноза за развитие, което дава добър сигнал на финансовите пазари“, обясни депутатът.

Кирил Цочев подчерта, че решението на групата на АБВ за гласуване на ратификацията за поемане на нов външен дълг от 16 млрд лева не е взето без знанието на партийното ръководство.

„Аз мисля, че не са му (на Първанов) обяснени обстоятелствата, при които ние сме взели това решение. Дълбоко уважавам президента Първанов и съм убеден в каузата на АБВ. Аз съм в парламента заради него“, посочи Цочев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови