"Първанов ще подаде оставка, но ние няма да я приемем"

Лидерът на АБВ призова действията му да се тълкуват като протест срещу случващото се в парламента

OFFNews Последна промяна на 27 февруари 2015 в 18:11 3024 6

Румен Петков

"Очевидно е за обществото, че оставката на Георги Първанов няма да бъде приета. Той е почтен, той е редовен човек и сигурно ще постави този въпрос пред Националния съвет, който ще заседава непосредствено след празниците".

Това обяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков в интервю за bTV. 

Цял следобед днес - от 14 ч. до 17.20 ч. ръководството на партията и парламентарната група имаха работна среща в централата на партията.

На тази среща е решено, че Националният съвет ще се проведе на 6 март - следващия петък, а Конференцията на партията ще е на 26 април.

След срещата Първанов обяви, че вярва на групата, но няма да се откаже от оставката. Той обясни, че на работната среща не е обсъждан този въпрос.

"Това не е форматът, на който се поставят и обсъждат оставки, а Националния съвет", коментира лидерът на АБВ.

„На парламентарната група вярвам. Това, че някой е изкривил информацията, че не е довел докрай изпълненията на Политическия съвет, е друга история“, каза той.

Първанов призова оставката му да се тълкува и като протест към това, което става в парламента изобщо.

Партията беше разтресена от изненадващото решение на парламентарната група на АБВ в сряда да подкрепи новия външен дълг от 16 млрд. лв., след като лидерът й Георги Първанов обяви предния ден, че решението на ръководството и на групата е да се гласува "против".

Председателят на парламентарната група проф. Борислав Борисов мотивира решението с факта, че финансовият министър Владислав Горанов е обещал в последния момента, че ще редуцира заема с 2 млрд. лв.

Подкрепихме дълг в размер на 8 млрд. евро или 16 млрд. лв., а не 14 млрд. лв., защото обратното би означавало изтегляне на ратификацията и повторното й внасяне в парламента, обясни Петков пред bTV.

"Считам, че една декларация от министъра на финансите от името на правителството, той не говори от свое име, е много сериозна гаранция, че АБВ съумя да редуцира с 2 млрд. лв. дълга", смята зам.-председателят на АБВ.

Той признава обаче правото на лидера Георги Първанов да има своите съмнения.

Според Петков правителството няма оцелее, ако не изпълни обещанието си да не тегли повече от 14 млрд. лв. външен заем.

"Трябва дебело да подчертая, че ние не приемаме този подход на ГЕРБ и ние ще предложим да има много по-ефективни механизми на взаимодействие. Трябва да се носи отговорност за начина, по който се предлагат определени решения. Това е стратегическо решение. Не може парламентът да бъде замерян с него и да се очаква адекватно действие, адекватно решение в последния момент", коментира още той.

На въпрос как ще коментира радостта на коалиционните партньори - Радан Кънев от РБ и Валери Симеонов от ПФ, че Първанов ще се оттегля, той отговори: "Сигурно някой би се зарадвал на оттеглянето на господин Първанов, но аз продължавам да твърдя и съм убеден, че той е необходим не просто на АБВ".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.02 2015 в 21:01

хе хе - 3 дни ни замазвате очите с тази оставка. Яcно беше агент Гоце изместваше фокуса от 2-та милиарда, които Горанов обеща, че нямало да харчи.

27.02 2015 в 20:12

Е, Петков, защо издаваш сюжета? Не е професионално.

27.02 2015 в 19:44

Да си партнираш с индивида от Плевен,означава,да си се съгласил,да ползваш таралеж за възглавница.Той си изяде слабините,че не беше избран за депутат.Ако Първанов продължи да разчита на този политически жонгльор,нищо добро не го чака нито на 6-сти,нито след 6-сти март.

27.02 2015 в 19:06

Пикльо и архара правят ПОЛИТИКА.

27.02 2015 в 18:30

Типичният комунистически цирк.

27.02 2015 в 18:20

гоцеее иди си
 
X

Парламентът на живо