''Гълъбът отлетя'': НС сложи край на служебните кабинети, Денков е новият премиер (обновява се)

Йорданка Веселинова 06 юни 2023 в 15:39 6834 8

Вот за кабинета на Николай Денков и Мария Габриел

Снимка БГНЕС

Кабинетът Денков-Габриел бе официално избран.

"Вече си представях заглавията в медиите: "Гълъб Донев отлетя от Министерския съвет", каза на 14 декември служебният премиер по време на заседание на кабинета. По-рано същия ден бе отхвърлено проектоправителството "Габровски", а назначеният от Румен Радев министър-председател продължи да управлява още почти шест месеца.

Днес обаче Гълъб Донев "отлита". Със 132 гласа 'за", след два часа и половина дебати, парламентът избра акад. Николай Денков от ПП-ДБ за ротационен премиер. С "против" гласуваха 69 (един от ГЕРБ, "Възраждане", БСП, ИТН и Радостин Василев, както и Делян Добрев от ГЕРБ). От ДПС в гласуването участваха само двама депутати - Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ, които подкрепиха Денков. Предложената от него структура на Министерски съвет получи 132 гласа (същото разпределение на гласовете). Съставът на проектокабинета бе подкрепен от 131 депутати - един от ПП-ДБ, Константин Бачийски, не участва в гласуването. Радослав Рибарски (ПП) пък не бе в залата през целия пленарен ден. Припомняме, че той бе първоначално предложен за министър в проектосъстава на кабинета.

Така след 10 месеца служебно управление България най-сетне има редовен кабинет. 

БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Ротационните премиери Николай Денков и Мария Габриел, както и всички министри положиха клетва в парламента. В този момент групата на "Възраждане" и Румен Радев демонстративно напусна пренарна зала. На извънредното заседание днес присъстваха министрите от кабинета "Донев", както и държавният глава Румен Радев. Междувременно пред НС се провеждат два протеста срещу правителството - единият е организиран от "Левицата", а другият от "Възраждане". На него отидоха и ИТН. Правителството "Денков-Габриел" ще бъде прецедент в съвременната българска история - за първи път се избира редовен кабинет през втория мандат. Освен това за първи път ще има двама ротационни премиери, които ще си сменят местата точно след девет месеца.

Предстои официална церемония по предаване на властта в Министерски съвет, а след това и по всички министерства.

Кабинетът "Денков - Габриел"

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ дадоха заявка за редовен кабинет за следващите поне 18 месеца. На деветия Николай Денков ще подаде оставка и за премиер ще бъде избрана Мария Габриел. Двамата ще подадат оставка, ако не се следват приоритетите, заложени в общата декларация. Очаква се редовният кабинет за изтегли проектобюджета, а до две седмици да внесе нов с дефицит 3%. Въпросителни обаче все още има около това дали ще има рокади при ротацията, кой ще бъде външен министър и кое министерство ще си избере Денков. Не е ясно още къде ще отидат еврофондовете - при бъдещия финансов министър Асен Василев, или при външния министър Мария Габриел.

  • Николай Денков - ротационен министър-председател;
  • Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи;
  • Асен Василев – министър на финансите;
  • Калин Стоянов – министър на вътрешните работи;
  • Тодор Тагарев – министър на отбраната;
  • Юлиан Попов – министър на околната среда и водите и председател на Консултативния съвет за европейската зелена сделка;
  • Румен Радев - министър на енергетиката;
  • Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството;
  • Кирил Вътев – министър на земеделието и храните;
  • Проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката;
  • Кръстю Кръстев – министър на културата;
  • Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията;
  • Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа;
  • Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика;
  • Атанас Славов – министър на правосъдието;
  • Георги Гвоздейков – министър на транспорта и съобщенията;
  • Проф. Христо Хинков – министър на здравеопазването;
  • Зарица Динкова – министър на туризма;
  • Александър Йоловски – министър на електронното управление;
  • Димитър Илиев – министър на младежта и спорта.

Как се роди "неформалната коалиция" между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

На 2 април се проведоха петите предсрочни парламентарни избори, които ГЕРБ-СДС спечели. След вота ключовите политически играчи запазиха мълчание в продължение на няколко дни. На 4 април ПП обяви, че няма да подкрепи кабинет на или с участието на ГЕРБ. В първата си изява след изборите пък Бойко Борисов заговори за кабинет с ПП-ДБ, но декларира, че имало и други опции. На 12 април 49-ото НС започна работа и забуксува около избора на председател, който в крайна сметка бе избран след седмица. На 19 април, по силата на т.нар. "джентълменско споразумение" Росен Желязков бе избран за ротационен шеф на НС. Веднага след това Радев забърза консултациите за правителството. На 25 април се проведе лидерска среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, по време на която Борисов и Кирил Петков и Асен Василев седнаха на една маса. На 26 април ПП-ДБ обявиха, че ще предложат правителство с втория мандат, както и че ще разчитат на подкрепата на депутатите на Бойко Борисов. В същия ден от ГЕРБ поеха тезата, че е възможно и да се откажат от първия мандат, но поставиха ултиматум - да представят проектокабинета. До началото на май заиграването с евентуалния кабинет на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС продължава през медиите, като Борисов ту иска свои министри, ту се отказва от тях. На 2 май ПП-ДБ представи проектокабинета "Денков 2". Ден по-късно ГЕРБ атакува съвместната управленска програма и обявява, че започват разговори с останалите политически групи.

На 10 май ГЕРБ предлага еврокомисарката Мария Габриел за премиер. Ден по-късно тя прави заявка за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Обрата в позицията на ГЕРБ идва в синхрон с обрат и в позицията на ДПС. Ходът с Гешев и новата оферта на Борисов за техен премиер и 20 министри на ПП-ДБ не промениха позицията на новата коалиция. На 12 май се проведе нова лидерска среща между ПП-ДБ и ГЕРБ, по време на която Борисов предложи Асен Василев да е финансов министър. ГЕРБ обаче не дочакаха отговор от новата коалиция и обяви ПП-ДБ за опозиция. Още в понеделник - 15 май, ГЕРБ започна разговори за кабинета с БСП, ДПС и ИТН. В същия ден Гешев даде заявка да измита политическия боклук. По обяд Мария Габриел взе и от Радев първия мандат. По информация на OFFNews още преди тези срещи общият кабинет на четирите формации е бил договорен, а министерските кресла - разпределени. След заявката на Гешев обаче БСП се оттегли, а с това и шансовете за правителство с мандат на ГЕРБ. На 21 май, минути преди полунощ, Слави Трифонов обяви, че и ИТН се оттегля от разговорите за първия мандат.

Ден по-късно ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС лансираха идеята за ротационен кабинет. Час по-късно Мария Габриел върна на Радев първия мандат неизпълнен. На 26 април депутатите въведоха механизма за разследване на Гешев. В същия ден Радостин Василев публикува записа от Националния съвет на ПП. Ден по-късно от ГЕРБ обявиха, че замразяват преговорите с новата коалиция. Четири дни по-късно Мария Габриел поиска нов формат и състав на кабинета.

Разговорите бяха подновени на 31 май, като от ГЕРБ настояха да "приемлив" вътрешен министър. На първи юни, след цял ден преговори, ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС договориха кабинета. На следващия ден разговорите продължиха, но с участието на ДПС. Според официалната информация е обсъждана конституционната реформа. На разговорите главно действащо лице бе санкционираният по "Магнитски" Делян Пеевски

Края на деня проектокабинетът бе официално представен. В него имаше една рокада - номинацията за правосъден министър Емил Дечев бе смена с Атанас Славов от ПП-ДБ. Според информация на OFFNews смяната е поискана от ГЕРБ, които определили Дечев като "твърде независим".  Веднага след официалния брифинг ГЕРБ и ПП-ДБ се скараха заради Асен Василев, който бе представен като вицепремиер и финансов министър. След нов кръг разговори двете партии се разбраха Василев да си остане само министър. В същия ден Гешев поиска имунитета на Бойко Борисов. Днес, когато се гласува кабинета, пък стана ясно, че главният прокурор ще поиска и имунитета на Кирил Петков. 

*Двете формации отричат определението коалиция, тъй като няма сключено коалиционно споразумение. Вместо това ГЕРБ и ПП-ДБ заедно изработиха управленска декларация и законодателна програма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

8

Johnny B Goode

06.06 2023 в 22:15

Това с МиГа (единствено число) ми напомня стария виц за Албанско-Китайската дружба. За по-младите, Китай беше един от малкото приятели на изолираната по време на соца Албания.

По време на Китайско-Виетнамската война, Енвер Ходжа събрал албанското ръководство да реши как да помогне на братския китайски народ. След дълго умуване, решили да изпратят в помощ на Китай един танк. Тогава някой казал, като ще им даваме един танк, що не вземем направо да им дадем и другия.

Не че предлагам нещо, ама все пак....

2550

6

alfakentavur

06.06 2023 в 17:50

От оставката на Орешарски не съм се радвал така :)

2073

4

Johnny B Goode

06.06 2023 в 16:36

Не бе, Отлетя Гълъбът на Мира на Радев Миротвореца.
Долетяха войнолюбивите ястреби. Те ще дадат на Украйна безценните самолети, ракети и танкове с които Радев ни пази и ще налеят бензин в огъня на войната която колективният запад е повел срещу матушка Русия.
Тежки времена ни чакат, брята българи.

10212

2

Човека

06.06 2023 в 16:18

Правителството ще е под обсада и постоянни атаки от първата секунда. Надали има и един доволен в държавата от този вариант, но това е реалността. Дано да устоят и опровергаят всичките си противници.