Денков – премиер, Василев – финансов министър. ПП-ДБ представи проект за кабинет с мандат 18 месеца

"По-добър финансов министър от Асен Василев няма", декларира кандидатът за министър-председател

Йорданка Веселинова 02 май 2023 в 10:59 5582 4

Снимка БГНЕС/ХРИСТИНА ВЛАДИМИРОВА

Лидерите на коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" представят състава на кабинета "Денков", който може да реализира приложената програма на ПП-ДБ.

"Продължаваме промяната - Демократична България" представи проектокабинета, който ще предложи с втория мандат. Новата коалиция залага и мандат на евентуалното бъдещо правителство на малцинството от 18 месеца - до края на 2024 г.

В него влизат Николай Денков - премиер, Асен Василев - министър на финансите и Даниел Лорен -  министър на иновациите. Освен лидерите в състава се виждат бивши и настоящи депутати от ПП, експерти от ДБ, както и две заемки от ИТН (Ирена Димитрова - предложена за външен министър) и БСП ( Иван Кръстев - социален министър в проектокабинета "Денков").

Кой влиза в проектокабинета на ПП-ДБ (списък)

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков заяви, че коалицията се е водила от няколко принципа при издигането на проектокабинета. По думите му на първо място формацията е искала да започне решаването на проблемите на хората. На второ - дадените обещания преди изборите да се спазват.

"На трето място - водеща е експертността. Заради това нашето предложение за премиер е акад. Николай Денков", заяви Петков.

От думите му стана ясно още, че новата коалиция ще предложи правителство на малцинството, а в замяна на исканата подкрепа от останалите парламентарни групи ще отстъпи парламентарните комисии. До този момент реалната законодателна работа в парламента не е започнала, тъй като не е гласуван съставът на комисиите. Това трябваше да се случи миналия петък, но по информация на OFFNews гласуването бе отложено, тъй като председателските места в комисии са обвързани с намирането на мнозинство за кабинет.

Христо Иванов заяви, че "Демократична България" подкрепя изцяло и програмата, и екипа, начело на който застава акад. Денков, но хората от парламентарната им група остават в НС. Ген. Атанас Атанасов добави, че коалицията продължава усилието си за възстановяване на парламентарната република, а лидерите остават в НС, защото основната работа ще е съсредоточена при приемането на законите. Владислав Панев допълни, че на този етап е много важно България да има редовен работещ кабинет. До този момент представители от ДБ заставаха зад тезата, че е по-подходящо да има експертен кабинет, а лидерите да не влизат в него. Тезата на коалиционните им партньори от ПП бе по-различна - те искаха политици в правителството, за да се знае кой носи отговорността.

Междувременно от ПП-ДБ разпространиха и управленската програма, по която се работи от миналия вторник. В нея има пет основни приоритета за следващите 18 месеца:

1. Шенген;

2. Еврозоната;

3. Борба с инфлацията;

4. Изпълнение на всички забавени условия и мерки по националния План за възстановяване и устойчивост;

5. Промяна в подхода при подбора и финансирането на регионални проекти.

От ПП-ДБ дават заявка, че тяхното правителство би постигнало присъединяването към Шенген още през тази година, а влизането в еврозоната би станало не по-късно от 1 януари 2025 г. 

Кабинетът - хора, които могат да изпълнят управленската програма

Номинираният за премиер акад. Николай Денков представи проектокабинета, който новата коалиция предлага. По думите му при избора на министри водещият принцип бил да се излъчат хора, които могат да изпълнят управленската програма.

По думите му реалистичният срок на кабинета "Денков" е 18 месеца, тъй като 4-годишно управление без мнозинство в НС е твърде оптимистично. Денков добави, че управленската програма тази сутрин е изпратена на ГЕРБ. Миналата седмица двете формации работеха по секторни политики в кафенето и кулоарите на НС . До този момент от партията на Борисов настояваха за общо управление със споделена отговорност. Самият Бойко Борисов до момента е изразявал няколко противоположни тези за участието на партийни лидери в кабинета - първо на лидерската среща миналата седмица похвали Асен Василев, след няколко дни призова лидерите да се отдръпнат, а по-късно заяви, че ако лидерите на ПП-ДБ са в кабинета, то министерски кресла трябва да има и за кадри на ГЕРБ като Томислав Дончев и Делян Добрев.

"По-добър финансов министър от Асен Василев няма", декларира днес Денков.

Относно двете спорни номинации в проектокабинета - които са и заемки от ИТН (Ирена Димитрова - предложена за външен министър) и БСП (Иван Кръстев - социален министър в проектоправителството "Денков"), той коментира:

"Ирена Димитрова е зам.-министър в правителството на Кирил Петков (...) Тя би могла също да се справи с тази тежка ситуация. Иван Кръстев е колега, който дълги години е работил в Министерството на труда и социалната политика."

ПП-ДБ ще преговарят с всички, но имената на министрите няма да се променят

Акад. Денков заяви, че предстоят срещи с всички парламентарни групи, като първата планирана е с ГЕРБ-СДС. По думите му обаче компромиси с министрите в проектокабинета няма да се правят.

"Ние сме готови да обсъждаме управленската програма. По отношение на персоналния състав - няма да участваме в разговор, в който в замяна на компромиси да се търси подкрепа", каза той и добави: "Представете си МС, в който заедно са Асен Василев и Делян Добрев."

На въпрос защо един от лидерите на ПП-ДБ - Асен Василев - влиза в състава, а останалите - не, Петков отговори с аргумент за разделението на властите. По думите му има важна работа както в изпълнителната власт, така и в законодателната.

„Азбучна истина е, че трябва да има координация между премиера и финансовия министър. Това е, което търсим - правителство на малцинството с подкрепа от ГЕРБ“, коментира още Николай Денков и добави, че другият съпредседател Кирил Петков  ще бъде част от комисията по външна политика в НС.

Какво ще получи ГЕРБ?

По време на пресконференцията лидерите на ПП-ДБ отрекоха състава на проектокабинета да е консултиран с ГЕРБ.

"По имената не е имало никакви консултации с ГЕРБ. Имало е въпрос от ГЕРБ дали това са имената, като тази сутрин им е потвърдено", заяви Денков.

От ПП-ДБ бяха категорични, че промяна в състава на кабинета няма да има и няма да се добавят кадри от партията на Борисов. Лидерите на коалицията обаче не бяха толкова категорични дали ще се появят хора на Борисов като зам.-министри или вицепремиери.

"Министрите ще имат свободата да си избират екип", каза Николай Денков и попита какво означавало "кадри на ГЕРБ".

Христо Иванов добави, че с партията на Борисов ще се водят разговори за регулаторите. Тук обаче отново нямаше категоричен отговор дали част от тях ще бъдат ‚дадени“ на ГЕРБ в замяна на подкрепа. 

Миналата седмица ГЕРБ-СДС постави ултиматум на новата коалиция и поиска състав на кабинет до 30 април. Междувременно в медиите се появи състав на кабинет, в който Кирил Петков бе министър. Светкавично Борисов отхвърли тази номинация, въпреки че ден по-рано определи Петков като приемлива кандидатура. По-късно ПП-ДБ реши да представи състава на проектокабинета днес. Това е "нестандартна практика", тъй като към момента не е връчен първият мандат на ГЕРБ, а вече се представя правителство с втория. 

Текстът е обновен в 12:52 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1600

4

Люгер Химарс

02.05 2023 в 20:19

Знаеш ли за какво съм запазил спомен по-скоро? За това по времето на Иван Костов, когато България наистина се бореше за европейското си бъдеще, а не за да сакрализира Людмила Живкова, как повечето от героите на дабг пп и т.н. лаеха против това. Помня добре какво говореше и таков, и комарницки, помня много добре и че час от дабг си бяха чисти мутри.
Помня и кои от тези хора в прехода бяха насадени от комунистите, като например живковия прокурор и т.н.

И много други неща помня, за които ти все си много тих, и се опитваш да изместиш темата, акцентирайки върху мен. Един похват от доброто старо минало, който май не е приключил за теб, да?

10298

3

AntiZ

02.05 2023 в 18:44

Лалугер, въпросния Емели се отрепа барем 3 (три) пъти по изтънялите магистрали на банкянския Ти нерез! И не само той. Иначе комсомолската лексика с "прътите", добре си я запомнил. Комсомолска клечка ще е да си бил по времето на жанчо виденов. Партийния билет запази ли си го?

-1600

2

Люгер Химарс

02.05 2023 в 16:41

Значи според мен пъклените герб са компрометирали нарочно емили тротинетката, за да пречат на развитието на силите на доброто! Можеше да е предложена поне за министър сега, ако не и повече....Като гледам останалите, тя наистина липсва в този прекрасен младежки колектив.
Ето така се развалят продължаващите промени. Това е нарочно, прът в колелото на случващите се цветя и рози на Европейска България!!!

4738

1

Того

02.05 2023 в 13:58

Външното министерство е от изключителна важност. Защо слагате човек на учиндолския главанак? Да сте чули, че в САЩ тази длъжност се нарича ДЪРЖАВЕН СЕКРЕТАР? Бог да пази България!

 
X

Подкастът на OFFNews