Гешев топи шансовете за кабинетa 'Габриел'

Йорданка Веселинова 15 май 2023 в 18:27 8455 1

Архив

Снимка БГНЕС/ЕПА

Президентът Румен Радев връчва проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата на ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел.

Иван Гешев топи шансовете за кабинет "Габриел". Първият мандат на ГЕРБ-СДС все още е възможно да се реализира, но с кворумно трикче.

След брифинга на главния прокурор БСП обяви, че прекратява всякакви разговори за подкрепа за първия мандат на ГЕРБ. Така бившия вече еврокомисар Мария Габриел може да разчита само на ДПС и ИТН и да се надява за реверанс при гласуването на кабинета в пленарната зала. За целта са нужни само петима изненадващо разболели се депутати. (ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН разполагат със 116 депутати, а според Конституцията за избирането на кабинет са нужни 121 гласа или половината плюс един от присъстващите в залата - б.а.)

Срещите - общи приказки и никакви обещания

Преди обяд днес Мария Габриел, Бойко Борисов и ръководството на партията проведоха срещи в парламента с БСП, ДПС и "Има такъв народ". В голямата си част те бяха повторение на лозунги, в резултат на което Мария Габриел не получи нито едно твърдо "да" за кабинет, оглавен от нея. От БСП поискаха по-висок дефицит и гаранции срещу Истанбулската конвенция и оръжията за Украйна. От ДПС - хора с европейски и брюкселски профил в кабинета, а от ИТН дефицит, не по-висок от 3%. От партията на Слави Трифонов настояха и за техни експерти в проектокабинета, но декларираха: 

"Не ни разглеждайте като безусловна подкрепа. Още нямате нашата подкрепа", каза Тошко Йорданов.

Как Гешев провали сметките за проектокабинета "Габриел"

Довчера подкрепата за кабинета "Габриел" беше уредена. Макар партиите официално да отричаха, неофициално се знаеше, че са водени разговори за постове, а министерствата вече са поделени. Очакваше се зад Мария Габриел да застанат ДПС, ИТН и БСП, които заедно да имат солидно мнозинство от 128 гласа. Така в опозиция щяха да останат "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Възраждане". От ПП-ДБ се очакваше подкрепа по спорни въпроси като промените в Закона за защита от домашното насилие и оръжията за Украйна, срещу които се обявява левицата. От ДБ пък се чакаше подкрепа за консервативен бюджет и недопускането на популистки харчове, за които радетел е БСП.

Днес в 10 ч. обаче Гешев проговори. Главният прокурор отказа да даде поисканата му оставка и дори обвини Бойко Борисов във вмешателство в уж независимата съдебна система. Той заяви, че е заплашван от лидера на ГЕРБ. Последва скандал, разиграл се в поредица от три брифинга - първо действие  - Гешев, второ - Ясен Тодоров и за финал - Борислав Сарафов. Лайтмотивът от сътресенията бе изказването на Гешев - "време е политическият боклук от Народното събрание да бъде изметен".

Седем часа след тази реплика БСП обяви, че няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ. Корнелия Нинова отрече обратът в позицията ѝ да е свързан с изявлението на Мария Габриел и заяви, че причината е очакваният консервативен бюджет и разминаването в позициите за Истанбулската конвенция и оръжията за Украйна. Тя добави, че след разговорите с ГЕРБ не е получила никаква конкретика и затова няма да се провежда вътрешен референдум. Сегашната ѝ теза обаче противоречи на думите ѝ след срещата с ГЕРБ. Тогава пред журналисти в НС тя обяви, че днес се събира Изпълнителното бюро на БСП, за да се уточни въпросът, който да се зададе на вътрешното допитване, а утре се свиква Национален съвет. Обяснението за промяната в позицията ѝ е именно изявлението на Гешев, твърдят източници на OFFNews от левицата.

Такива податки сутринта дойдоха и от Бойко Борисов, който съзря в твърденията на Гешев опит да се провали излъчването на редовен кабинет:

"Аз още повече съм убеден, че законите, които казахме, че ще приемем, трябва да бъдат приети. Още повече съм убеден, че има сили, които, когато се види, че може да се състави правителство, се задействат със страшна сила. ... Още повече сме убедени, че трябва да се направи правителство", каза той пред репортери в кулоарите на Народното събрание.

Възможните конфигурации

След като взе мандата, Мария Габриел има точно 7 дни - до 15 ч. на 22 май, за да го изпълни и да представи състав и структура на кабинет.  Без БСП Габриел ще се надява само на гласовете на ИТН и ДПС. Трите формации обаче разполагат само със 116 гласа, които не достигат за излъчване на редовно правителство. Тук обаче има и друга възможност - депутати от другите формации да свалят кворума и така проектокабинетът "Габриел" да стане факт. Ако не успее, Мария Габриел трябва да го върне неизпълнен. Тогава политическата рулетка отново ще се завърти, а Радев ще връчи следващия мандат на втората по големина парламентарна група - ПП-ДБ.

До момента само БСП заяви, че би разговаряла с новата коалиция. Потенциална подкрепа може да има и от ГЕРБ-СДС. Според източници на OFFNews в ПП-ДБ до средата на миналата седмица вътре в коалицията се обсъждал вариантът да се представи нов проектокабинет, в който обаче да няма политически лица и по-конкретно Асен Василев да не се номинира за финансов министър. С този ход от ПП-ДБ биха опитали да получат подкрепа и от ГЕРБ-СДС за тяхно проектоправителство, но без да има хора на Борисов в изпълнителната власт. В такъв случай ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС биха имали мнозинство от 133 гласа. Ако от партията на Борисов откажат подкрепа на новата коалиция и тя се споразумее с предишния си коалиционен партньор БСП, гласовете няма да стигнат. Двете формации разполагат само с 87 гласа.

Ако и ПП-ДБ не успее да състави кабинет, рулетката отново ще се завърти и Румен Радев трябва да връчи третия и последен мандат. Тук президентът сам избира коя парламентарна група да покани. Той може да връчи мандат на "Възраждане", ДПС, БСП и "Има такъв народ". До момента Радев никога не е избирал формацията на Костадин Костадинов и ДПС, а винаги БСП - партията, която го излъчи за президент при първия му мандат. От ИТН до момента на няколко пъти са декларирали, че са готови да вземат третия мандат и да работят за редовен кабинет. Днес пък Корнелия Нинова призова да не се отписват втория и третия мандат. 

В ГЕРБ обаче все още има оптимизъм за кабинет с техния мандат. Доказателство за това е депозираната днес оставка на Мария Габриел като еврокомисар. В ранния следобед председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че е приела оставката на българката и Мария Габриел вече не е еврокомисар. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови