Пазарлъкът започна: Нинова поиска по-голям дефицит в замяна на подкрепа за кабинета

Йорданка Веселинова 15 май 2023 в 10:42 4274 3

Нинова

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Корнелия Нинова

Пазарлъкът между ГЕРБ-СДС и БСП започна. Часове преди връчването на първия проучвателен мандат Корнелия Нинова постави три условия на Мария Габриел, в замяна на които левицата ще подкрепи проектокабинета ѝ. Те са свързани със социалните разходи на държавата, с Истанбулската конвенция и оръжията за Украйна.

В началото на лидерската среща между ГЕРБ и БСП Мария Габриел предложи на БСП участие в експертен кабинет с хоризонт за работа от една година. Лидерът на левицата отново повтори тезата си, че партията на Борисов изначално е объркала подхода и е трябвало да се търси не политическо, а "национално правителство".

Нинова заяви, че влизането в еврозоната не трябва да е за сметка на ограничаване на дефицита. Тя опита да спазари бюджет с повече социални разходи и, съответно, раздут до 4-4,5% бюджетен дефицит, а не 3%, както иска ГЕРБ-СДС и каквото е едно от условията за приемането на европейската валута. Според Корнелия Нинова по-важна е социалната програма, а не влизането в Еврозоната сега и веднага.

Втората разделителна линия очаквано е Истанбулската конвенция и приемането на промените в Закона за защита от домашното насилие. Нинова постави това си условие с поздравления към Бойко Борисов, чиито евродепутати се въздържали при гласуването ѝ в Европейския парламент миналата седмица. Мария Габриел контрира Нинова и поясни, че има и евродепутати, които са гласували "за". На свой ред лидерът на левицата се хвана за конституционната реформа, която е част от приоритетите за проектокабинета "Габриел", и попита дали промяната ще е свързана с Истанбулската конвенция. (ГЕРБ-СДС поиска реформа на основния закон, но в контекста на съдебната реформа. ГЕРБ, начело с Бойко Борисов, са съвносители на ЗИД на Закона за защита от домашното насилие на Надежда Йорданова от ПП-ДБ, който в предния парламент отхвърлиха - б.а.)

Третото условие, което Нинова постави, е оръжията за Украйна. Тя заяви, че БСП няма да промени позицията си и продължава да настоява да Киев да не получава никакви оръжия, защото така се удължавала войната.

"Всяка партия може да запази идентичността си, но без това да пречи на съставянето на правителство", предложи ѝ Мария Габриел.

Тя визира петъчната теза на Бойко Борисов, който обяви, че проблем с Нинова няма, а оръжията за Украйна ще продължат да се изпращат, както досега - чрез посредници. Нинова обаче отхвърли предложението за "запазване на идентичността".

В края на срещата, която продължи само 15 минути, БСП не даде отговор на ГЕРБ дали ще подкрепи техен кабинет. Очаква се днес Изпълнителното бюро на партията да обсъди въпроса за вътрешния референдум, а утре да бъде свикано и Националното бюро. Междувременно днес в 15 ч. Мария Габриел ще получи първия проучвателен мандат. Тя ще има 7 дни да изпълни мандата със състав на кабинет, или да го върне на Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

3

Того

15.05 2023 в 13:00

Нещата вървят към логичния си завършек - правителство на БКП Обединена (БСП и ГЕРБ).

2099

2

Mateevk

15.05 2023 в 11:14

И на трите условия на Нинова отговорът трябва да бъде "НЕ!". Правителство на такава цена не ни трябва. Вече си го имаме.

-1555

1

ob1

15.05 2023 в 10:51

Курнелата прави всичко възможно, за да не влезем в еврозоната и да помага на матушката си :)
Долна гнида...