Мария Габриел взе първия мандат: Ще направя всичко, за да има редовен кабинет

В отсъствието на Бойко Борисов на Дондуков 2 президентът попита къде са държавните мъже. Няма ги, останах само аз - отвърна Томислав Дончев

Йорданка Веселинова 15 май 2023 в 15:21 1500 0

Снимка БГНЕС/МАРИН КАРАВЕЛОВ

Мария Габриел

Мария Габриел, издигната от ГЕРБ за премиер, взе първия проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев.

По Конституция кандидатурата на Габриел бе представена от председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"Поемам с отговорност проучвателния мандат за съставяне на правителство. Уважаеми г-н президент, Вие сте гаранция за спазването на върховния закон, а именно Конституцията. Искам да Ви уверя, че ще направя всичко възможно в рамките на този мандат България да има стабилно, работещо и редовно правителство", заяви Мария Габриел.

Кандидатката за премиер повтори, че ще работи за експертно правителство, като основната ѝ цел е да покаже, че парламентарните групи могат да се обединят около общи национални приоритети.

"Ще Ви чакам следващия понеделник", отговори ѝ той.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не присъства на срещата на "Дондуков" 2. Заради това Румен Радев иронично се обърна към зам.-председателя на партията Томислав Дончев, питайки го къде са държавните мъже. Той пък лаконично му отвърна: "Няма ги, останах само аз".

По-рано днес Габриел проведе срещи с БСП, ДПС и "Има такъв народ". В голямата си част те бяха повторение на лозунги, в резултат на което еврокомисарката не получи и едно твърдо "да" за кабинет, оглавен от нея. От БСП поискаха по-висок дефицит и гаранции срещу Истанбулската конвенция и оръжията за Украйна. От ДПС - хора с европейски и брюкселски профил в кабинета, а от ИТН дефицит не по-висок от 3%.

Сега Мария Габриел има точно 7 дни - до 15 ч. на 22 май, за да изпълни мандата и да представи състав и структура на кабинет. Ако не успее, което е все по-малко вероятно, тя трябва да върне мандата неизпълнен, а Радев ще връчи следващия на втората по големина парламентарна група - ПП-ДБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови