ИТН иска министерски кресла, но не и бюджет на БСП

Йорданка Веселинова 15 май 2023 в 12:57 4773 1

Архив

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

"Има такъвнарод" на среща с ГЕРБ-СДС

ИТН иска място в кабинета "Габриел", но не и бюджет на БСП, стана ясно по време на срещата между ГЕРБ-СДС и ИТН за съставяне на кабинет.

Кандидатката за премиер с първия мандат на ГЕРБ Мария Габриел предложи и на ИТН, които допреди две години искаха да изчегъртват партията на Бойко Борисов, участие в експертен кабинет с хоризонт за работа от една година.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов заяви, че на България ѝ е нужен редовен експертен кабинет, който да бъде подкрепен от максимално широк спектър от партии. Йорданов поиска кабинетът да заложи консервативен бюджет с дефицит от 3%. Той добави, че голямо разминаване по тази тема има с БСП. По думите му ИТН няма да подкрепи нито бюджет с необмислени разходи, нито правителство, което ще предложи такъв.

"Ние поехме един ангажимент - да няма рязане на социалните плащания", отговори му Мария Габриел.

Йорданов заговори и за министерски постове, но без да влиза в конкретика: "Ние имаме експерти във всички сфери", каза Йорданов. Той добави, че кабинет може да има и без ИТН, тъй като ГЕРБ, БСП и ДПС имат достатъчно гласове.

"Не ни разглеждайте като безусловна подкрепа. Още нямате нашата подкрепа", заключи той.

След като седнаха на една маса с лидерите на ГЕРБ и им поискаха министерски постове в нов кабинет на партията на Бойко Борисов, от ИТН излязоха при журналистите и се похвалиха с... „изчегъртването“ на ГЕРБ от властта преди две години. То – по думите на Тошко Йорданов – довело до сегашния трус на върха в прокуратурата.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Можеше ли да спасим убитата Силвия?