ГЕРБ може да се откаже от първия мандат, но ако ПП-ДБ предложат редовен кабинет с втория

В противен случай ГЕРБ-СДС има готов не един, а много състави на проектоправителства

Йорданка Веселинова 26 април 2023 в 14:18 3729 3

Дончев пред журналисти в НС

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Томислав Дончев

Коалицията ГЕРБ-СДС би се отказала от първия мандат, но ако получи гаранции от ПП-ДБ, че с втория мандат ще има редовен кабинет, заяви пред журналисти в Народното събрание Томислав Дончев от ГЕРБ.

По думите му една такава гаранция би могъл да бъде списък с имена за проектокабинет, представен от ПП-ДБ, в който са включени безспорни - по думите му - експерти. Това била и причината вчера лидерът на ГЕРБ да поиска от ПП-ДБ състав на Министерски съвет.

Искането му дойде на лидерската среща, на фона на която от формацията на Кирил Петков и Асен Василев категорично обявявиха, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ, но поискаха подкрепа за втория мандат от партията на Борисов.

"Когато търсиш подкрепа, защото ние сме в хипотезата вторият да търси подкрепа от първия, даваш аргументи. Включително като: "Колеги, това е предложението ни за състав на МС. Това е екип от професионалисти. Можем ли да получим Вашата подкрепа?"(...) За да се извърви пътят докрай, трябва да има споразумение. То ще отнеме време и в един момент разговорът стига до персонален състав. Изобщо да коментираме възможността ние да се откажем от първия мандат, който е наша отговорност по Конституция, ние трябва да имаме сигурни гаранции и аргументи, че с втория мандат 100% ще има резултат и той ще бъде добър", каза зам.-председателят на ГЕРБ.

"Дали сме готови с наш състав на правителство? Имаме кадри. И експерти, и опитни. Готови сме с повече от един състав на кабинет", добави той.

Дончев коментира още, че излъчването на правителство е важно за приемането на ключовите законопроекти. По думите му обаче преди това има три стъпки - обща законодателна програма, управленска програма и съгласие за персоналния състав на кабинета.

Той добави, че 1/3 от пътя е извървян. Според него за управленска програма ще са нужни още няколко дни, през които отново ще се провеждат срещи между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Той е на мнение, че двете предизборни програми трябва да бъдат "ревизирани в подкрепа реализъм".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

4

Johnny B Goode

26.04 2023 в 17:37

Тъй, тъй. Боко има кадри да направи експертни правителства и за износ дори.
Конграчулейшънс, тенк ю.

-1655

3

ob1

26.04 2023 в 16:00

Май и сашките не го вдигат... мъка, мъка...

-1655

1

ob1

26.04 2023 в 14:28

121 сашки, шок и ужасТ, а?
Що така тиквата не може/иска да прави правителство? Уж спечели, пък пак не може да го вдигне?!?