Дори и да искат, ГЕРБ, ДПС и ИТН нямат мнозинство в НС. Не им стигат 5 гласа

Йорданка Веселинова 03 април 2023 в 19:27 5810 2

Архив

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Кабинет в 49-ото НС ще се формира трудно

Евентуален коалиционен кабинет между ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ" няма мнозинство от 121 гласа в бъдещото 49-о НС, показват сметките след обявяването на окончателните резултати.

Според изчисленията при 100% обработени протоколи, разпределението на мандатите между партиите, прескочили бариерата от 4%, би изглеждало така:

ГЕРБ-СДС - 69, "Продължаваме промяната - Демократична България" - 64, "Възраждане" - 37, ДПС - 36, БСП - 23 и "Има такъв народ" - 11 мандата.

Изчисленията на експертите: Ето ги мандатите в 49-то Народно събрание при 100% обработени протоколи

Това означава, че ако ГЕРБ, ДПС и ИТН опитат да съставят кабинет, ще имат 116 гласа, т.е. не им достигат 5 гласа за мнозинство в следващото НС. От ГЕРБ публично са декларирали, че трябва да има редовен кабинет, а ДПС и ИТН - че ще направят всичко, за да има правителство и няма да чертаят червени линии.

Всички варианти за коалиция с кратки коментари към тях

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обаче имат гласове за излъчване на стабилно редовно правителство. Заедно те ще разполагат със 133 депутати. До момента двете формации не са коментирали резултатите и нагласите им за такова управление остават неясни.

Кабинет "Магнитски"/"Хартиена коалиция" също на теория е възможен. ДПС, ГЕРБ и БСП ще имат общо 128 гласа в 49-ото НС. Към този момент Борисов публично е заявявал, че няма да влязат в коалиция с БСП, тъй като имат такова партийно решение. Сходно решение има и Конгресът на БСП. Това обаче, както видяхме в последния парламент, не пречи двете формации да гласуват заедно в редица ключови моменти - прекрояването на Изборния кодекс, бламирането на реформата в НПК и КПКОНПИ, бойкот на Закона за защита от домашното насилие.

Т.нар. Евроатлантическа коалиция между ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ пък би имала конституционно мнозинство от 169 гласа в НС. 

В следващия парламент бранителите на руските интереси и лева БСП и "Възраждане" ще имат 60 гласа, достатъчни им да продължат съвместно да сезират Конституционния съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3650

2

ImBlack

03.04 2023 в 20:01

БСП винаги може да им услужи, както стана с Пловдивския панаир, ГЕРБ могат и да си напазарвт от иZраждане. С този курс на рублата, колко му е неколцина да минат на евро.

318

1

Valioka

03.04 2023 в 19:53

Е, а БСП за к'во е...