Мария Габриел върна празна папка на Радев

Президентът прогнозира, че предстоят по-тежки и трудно обясними компромиси

Йорданка Веселинова 22 май 2023 в 15:23 4067 3

Дондуков 2

Снимка БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

Президентът Румен Радев прие кандидата на ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел, която върна папката без имена за министри за съставяне на правителство.

Мария Габриел върна първия проучвателен мандат на президента Румен Радев неизпълнен.

Точно седем дни след като бившият български еврокомисар получи папката и даде заявка да изпълни мандата, тя го върна без имена и без структура:

"Папката, която днес връщам, е празна, защото няма да допусна в нея да има имена на хора, които не са резултат на открити и явни разговори на основата на принципи и отговорности, а са резултат на задкулисни договорки. Това не бих го допуснала", каза тя.

Изказването ѝ идва точно час след брифинга в парламента, по време на който Габриел и Николай Денков от ПП-ДБ обявиха, че ще работят за кабинет с втория мандат, а министър-председателят ще е ротационен - първо Денков, а после тя. 

ГЕРБ и ПП се разбраха: Денков и Габриел да се редуват като премиер и вицепремиер

Мария Габриел декларира, че е водила разговори с всички парламентарни групи без "Възраждане", като различията с БСП са проличали още в началото на разговорите. Тя добави, че редовно правителство с приоритет "хората" може да има с втория мандат. По думите ѝ преговорите около първия мандат са били полезни, а при гласуването на промените в Наказателно-процесуалния кодекс, касаещи въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор, е знак за наличието на конституционно мнозинство.

"Заедно с групата на ПП-ДБ имаме ясно виждане за това вторият мандат, който да бъде национален и да търси подкрепата на това конституционно мнозинство", добави тя.

На тези ѝ думи президентът отговори така:

"Когато първият мандат не успее, това обикновено означава още по-тежки и трудно обясними компромиси и рискове за обществото".

Радев съобщи, че в следващите дни ще бъде връчен вторият мандат на ПП-ДБ и призова парламентарните групи да не бавят приемането на бюджета и важните закони.

Миналата седмица, когато стана ясно, че в групата на ПП-ДБ е обсъждано името на Мария Габриел като потенциален вицепремиер и външен министър, тя категорично отхвърли тази идея. След разкритията на главния прокурор Иван Гешев обаче БСП обяви, че спира преговорите с ГЕРБ. Междувременно ДПС и ИТН обявиха подкрепа за проектокабинета "Габриел", като интензивните срещи между формациите се водеха в стаите на ДПС и ИТН в парламента. В петък се проведе двучасова среща между Бойко Борисов, Мария Габриел, Росен Желязков и лидерите на ПП-ДБ. През почивните дни такива също е имало и в резултат вчера, минути преди полунощ, Слави Трифонов обяви, че няма да подкрепи Габриел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

3

AntiZ

22.05 2023 в 22:08

Дясната партия на тиквата, която построи на путкин руски поток с наши пари ли? Или дясната партия на една мутра, която отказа да си хвърли партийната книжка на бкп? Или дясната партия на охраната на бай Тошо? Дясната партия с кюлчета, пачки и пищови на нощно шкафче? Дясната партия с построени "500 000 км. магистрали"?... Това ли е едната дясна партия, yoghurt?

11300

2

yoghurt

22.05 2023 в 21:19

Няма друг вариант в момента. Нека гледаме делата, да не робуваме на представите си. Ако това е кабинет без ДПС има шанс зависимостите от сараите да бъдат прекъснати, каквито заявки се появяват от авгиевите обори на прокуратурата и хленча на Гешев.

Безумно е да очакваме напредък, ако двете основни половини на българския вот не работят заедно, при все че и двете са десни партии.

10298

1

AntiZ

22.05 2023 в 18:06

На празна глава - празна папка!