Чупим рекорда: НС направи едновременно най-дългото и най-краткото заседание

Изборът на председател се отлага до консенсус по законодателната програма

Йорданка Веселинова 13 април 2023 в 10:17 4028 0

Пленарната зала

Снимка БГНЕС

Първото заседание ще е седмица

Депутатите решиха да чупят рекорди. Първото заседание на 49-ото НС ще трае поне седмица, след като и днес парламентът остана без председател. В същото време днешното заседание продължи рекордно кратко, след като Вежди Рашидов веднага го разпусна.

По правило парламентарният часовник на първото заседание не се спира, докато не бъде избран председател на Народното събрание. Такъв, втори пореден ден, няма. Изборът на председател се отлага до консенсус по законодателната програма.

Днес Вежди Рашидов, който води първото заседание като най-възрастен, обяви, че първото заседание ще продължи идната сряда, след празниците. Формалната причина е, че днес нямаше номинации за пръв сред равни. Реалната обаче са срещите между ПП-ДБ и ГЕРБ. Те започнаха вчера и целта им е да се изработи законодателна програма по приоритети.

След като вчера кандидатурите за председател на НС на ГЕРБ-СДС (Росен Желязков) и на "Възраждане" (Петър Петров) бяха отхвърлени, съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Асен Василев предложи ротационен председател. Последваха две срещи между ГЕРБ и ПП-ДБ, по време на които изборът на председател бе обвързан с излъчването на правителство.

Днес са планирани срещи на две работни групи - правна и финансова.

И така, докато най-големите две парламентарни групи обсъждат дали и как ще си взаимодействат в този парламент, се блокира и конституционната процедура по излъчване на правителство. В този смисъл усилието на Радев максимално бързо да връчва мандати се провали, тъй като дори за консултации е нужно парламентът да е заработил и да са формирани парламентарните групи, които той следва да покани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови