Радев бърза с консултациите, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на среща още утре

Йорданка Веселинова 19 април 2023 в 17:49 3404 1

Снимка БТА/Цветомир Петров

Румен Радев

Президентът Румен Радев бърза с консултациите за съставяне на правителство. Още утре ще се проведат срещите с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, съобщиха от пресцентъра на "Дондуков 2".

Срещата с ГЕРБ-СДС ще бъде от 15 ч., а с ПП-ДБ - в 17 ч. Както OFFNews по-рано съобщи, в парламента от обяд се знаеше, че Радев ще започне процедурата веднага.

Това ще се случило в първия ден след избирането на председател на Народното събрание. Заради проточилата се със седмица процедура президентът не успя да забърза завъртането на политическата рулетка, тъй като парламентарните групи, с които ще се среща на консултациите, формално не бяха създадени (това се случва след избирането на председател на Народното събрание - б.а.).

По всичко личи, че този път Радев няма да бави връчването на мандатите, както направи в предходния парламент. Тогава той връчи първия мандат точно два месеца след изборите. Сега стратегията е друга - той първо свика НС в предпразничната седмица, а сега започва консултациите в първия възможен момент. Очаква се първият мандат да бъде връчен скоростно - още идната седмица.

В началото на април Радев даде да се разбере, че няма да бави връчването на мандатите.

"Трябва ли да дам повече време, или не? Какво се случи след миналите избори - дадох много време, за да се загърби острата предизборна риторика, а претенциите към президентската институция - че президентът иска да управлява със служебно правителство и разтяга процедурата", каза той. 

По-рано през деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова Радев да не бърза с връчването на мандатите:

"Президентът Радев е президент на България - той би трябвало да има интерес да има редовно правителство. Затова очаквам добросъветсно, добронамерено да се отнесе към този въпрос."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1015

1

hunterA

19.04 2023 в 18:30

Бърза разбира се. Няма сметка да се гласуват законите и недай боже да се случат - съдебна реформа, влизане в Еврозоната и шенген - тогава такива копейки като него ще са безполезни. Резидента ще бърза, ДС-тата в НС ще бавят и аха да се случат законите ще се разпусне парламента.
 
X

Да помогнем на украинските деца!