Втора лидерска среща за бъдещите мнозинства. Пеевски отново е главно действащо лице

Йорданка Веселинова 02 юни 2023 в 15:30 8794 4

Архив

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Делян Пеевски

В парламента се провежда втора лидерска среща за бъдещия кабинет. Изненадващо на нея отново главно действащо лице бе санкционираният по "Магнитски" депутат Делян Пеевски.

Този път разговорите се водят в кабинета на председателя на Народното събрание Росен Желязков. В тях участват обаче не само двете коалиции зад бъдещия кабинет "Денков-Габриел", но и ДПС. В кабинета са Кирил Петков, Христо Иванов, Николай Денков, Мария Габриел, Томислав Дончев, Десислава Атанасова, Делян Пеевски, Мустафа Карадайъ и Йордан Цонев. Разговорите бяха прекъснати за кратко, а към 15:20 отново са подновени.

Рано тази сутрин, след като Денков потвърди състава на кабинета, се проведе среща в кабинета на ДПС. След двучасови разговори Мустафа Карадайъ обяви, че са водени разговори за конституционната реформа, както и че партията "няма да пречи" ПП-ДБ и ГЕРБ да си направят кабинет. Това е обрат в позицията му, тъй като само три дни по-рано той заяви: "Стане ли порочната сватба на ПП-ДБ и ГЕРБ, хората ще нахлуят в НС като през 1997 г.

Бял дим в парламента: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС договориха кабинета (потвърден списък)

Тезата, че се говори за конституционна реформа, бе повторена от Йордан Цонев след края на втората среща. Любопитното обаче е, че днес се очакваше Николай Денков и Мария Габриел да връчат папката със структурата и състава на кабинета, а преди това да проведат и пресконференция, на която да обявят имената на министрите официално. Вместо това обаче се водят интензивни разговори с ДПС.

Според неофициална информация, която бе потвърдена от двама източници на OFFNews, може да има нови рокади в кабинета. Към момента се спори за номинацията на Емил Дечев като правосъден министър. Не се изключват и още рокади. Вчера националните органи на партиите в новата коалиция са одобри вчерашния състав. Ако има още промени, което е все по-вероятно, не се изключва ново заседание на Националните съвети за прегласуване преди връщането на мандата.

Все още не е ясно дали мандатът ще бъде върнат изпълнен още днес, или в понеделник, когато изтича крайният срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1042

5

danvan

05.06 2023 в 12:42

Пеевски е криминален контингент, включването му в тази група е нагло и поставя България пред опасността да бъде санкционирана от САЩ.

ДПС ходят по много тънък лед заради дебелян.

1000

4

Кок

02.06 2023 в 18:19

Редно е и ДПС като проевропейска и Натовска партия да бъде в управлението .Така ще се попречи на Путинизацията на България,виждаме какво става как Президент,Копейкин ,Каката,,Славчо,явно.платено цапат.Преставете си за 1ден Родината ни в Русия-запаси бомби ограничено пътуване затвор за критики разруха Е Това искат Радев и сие.платено е.
 
X

Да помогнем на украинските деца!