Борисов обяви ПП-ДБ за опозиция, бърза за кабинет с ДПС, БСП и ИТН

Йорданка Веселинова 12 май 2023 в 20:15 7085 9

Бойко Борисов

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента

Нашият проблем 10-12 години беше, че нямахме опозиция. Сега, каквото и да се случи, има силна опозиция в парламента - и от "Възраждане", и от ПП-ДБ. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента след края на срещата с ПП-ДБ.

По време на разговорите депутати от ГЕРБ-СДС на няколко пъти поискаха да чуят категоричното "не" от ПП-ДБ за общ кабинет. От новата коалиция припомниха решението на националните си органи, според което няма да подкрепят кабинет с първия мандат. Кирил Петков обаче не затвори вратата напълно и добави, че ще запознаят партийните структури с резултатите от разговора с ГЕРБ. Репликата му дойте в момента, в който Мария Габриел отписа ПП-ДБ като коалиционен партньор.

Борисов предложи министерски пост на Асен Василев, но кабинет между ПП-ДБ и ГЕРБ няма да има 

Въпреки неполучения категоричен отказ от новата коалиция, Борисов се забърза да прави кабинет с БСП и ДПС и след края на срещата обяви начало на лидерските разговори с останалите партии още утре. 

"Те (ПП-ДБ) ясно казаха, че общ кабинет не е възможен, но също казаха, че общите ни политики ще бъдат подкрепяни в парламента. Това също е важно за един работещ кабинет", заяви той.

Борисов каза, че повече няма да чака решения на органите на новата коалиция, защото "вече му се подигравали" и добави, че разговорите трябва да продължат с ДПС, БСП и ИТН, които определи като "съществени елементи." Той добави, че отправените от ПП-ДБ критики по време на срещата целяли да провалят преговорите на ГЕРБ с другите.

В следващото си изречение обаче той размисли и постави срок на новата коалиция да размисли - до тази вечер или утре сутрин. Междувременно високопоставен представител от ПП-ДБ обясни пред OFFNews, че не се очаква промяна в позицията на новата коалиция. 

Бъдещият кабинет "Габриел"

Лидерът на ГЕРБ заяви, че на този етап не са водени разговори за министерски кресла - първо трябва да получи съгласие от БСП, ИТН и ДПС, че са готови да участват в правителство, а след това да предложат и имена. По думите му обаче финалното решение ще бъде на Мария Габриел, която ще решава с кои от предложените ѝ хора може да работи.

Той декларира, че е готов на срещи с Корнелия Нинова, която от дни настоява за лидерски срещи. Борисов не вижда проблем в разминаването между ГЕРБ и БСП по въпроса за оръжията за Украйна, стана ясно от думите му:

"Ние сме шестата държава по износ на оръжия за Украйна(...) Никакъв спор нямаме с г-жа Нинова. Ще се изнася оръжие за Украйна, както се правеше през всичките тези години", каза той с усмивка, иронизирайки лидера на левицата, която се кълнеше, че нито един "нито един патрон няма да замине за Украйна".

Борисов отново не даде категоричен отговор на въпроса какъв трябва да е мандатът на правителството, но заяви: "Не трябва да изкара пълен мандат". Според него кабинетът "Габриел" трябва да работи най-малко до приемането на бюджета за 2024 г. Това обикновено се случва в края на годината и в този смисъл става ясно, че Борисов иска ГЕРБ да е във властта по време на местните избори тази есен.

Оставката на Гешев

Бойко Борисов заяви, че първата стъпка към съдебната реформа е освобождаването на главния прокурор Иван Гешев, но за да бъде завършен процесът, е необходимо въвеждането на механизма за разследване на главния прокурор.

"Изведнъж излиза, че Гешев ме е спасил от ареста ли? Ами ще се върна и ще постоя още два дни" - добави той.

Запитан дали не вижда синхрон между политическата власт и прокуратурата, Борисов отрече. Той добави, че не познавал хората в прокурорската колегия на ВСС от квотата на ГЕРБ и дори поиска детектор на лъжата. Същите те обаче бранеха Гешев при предните две искания за предсрочното му освобождаване - от правосъдните министри Янаки Стоилов и Надежда Йорданова.

Борисов се появил на срещата, за да продължи добрия тон

Лидерът на ГЕРБ коментира и защо изненадващо се появи на срещата между Мария Габриел и лидерите на ПП-ДБ. По думите му той взел решението спонтанно и в името на добия тон:

"Нямаше да дойда, ако Делян и Теменужка не се бяха врязали и щяха да развалят хубавия разговор"

Направи впечатление, че Борисов се появи в парламента, когато ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС започнаха да си разменят взаимни обвинения за корупция.

ПП-ДБ взима правната комисия

Борисов отново категорично заяви, че Стою Стоев от ПП-ДБ ще оглави правната комисия.

Той каза, че депутатите му ще спазват дадената дума, защото така се градяло доверие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4638

9

Того

13.05 2023 в 07:19

Баце не свикнал да управлява с опозиция. Той обича да си краде спокойно, без противопоставяне. Голям престъпник!

17439

8

мнение от IP

13.05 2023 в 01:58

Ама г-жа Габриел така се е нагълтала с клишета, че излизат и от ушите и. Най-ми допадна "съгласуване на типа посока, в която се тръгва". И всичко е "изключително много, изключително важно..." И обича да чете, но по-добре да смени жанра.

4038

7

Moirae

12.05 2023 в 23:45

Най-нормалното нещо - да си опозиция на клептокрацията. Какво друго прави ГЕРБ от 2009 до сега, освен да налага елит от крадящи от държавния бюджет за сметка на всички останали. Затова България днес е това, което е.

10298

6

AntiZ

12.05 2023 в 22:10

Това е наследство от разпадането на бкп. Събраха се всички на едно място. Българина не заслужава нищо по-добро!

12078

5

edin slep

12.05 2023 в 21:46

Голяма работа е ББ, хлъзгав като риба, умен. Ама какво ли няма да стори, за да отърве затвора. Но трябва да полежи, що безобразия направи ...

-1650

4

ob1

12.05 2023 в 21:10

сашке ма, кога ще ви обрязват? Като верни съюзници на сокола си е редно...

1236

3

БотоксПутю

12.05 2023 в 20:37

"„И аз обичам да се правя на луд, шефе, ама ти го правиш много успешно“, казва главният прокурор на лидера на ГЕРБ. При което Борисов отвръща: Не, бе, брат ми, лесно ми е, защото съм прост. Кофти е да си сложен."

Това горе казва всичко.

345

2

Джендо Джедев

12.05 2023 в 20:34

ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН! Каква чудничка намагнитена хартиена коалицийка ще стане, мммммммммм!!!

870

1

Constanza

12.05 2023 в 20:32

Мъчи се да постави ПП-ДБ и Възраждане на една плоскост. Страшно плоско.
 
X

Да помогнем на украинските деца!