ГЕРБ поиска от ПП-ДБ състав на кабинета до края на седмицата, ако не - партията на Борисов вади правителство на малцинството

Йорданка Веселинова 26 април 2023 в 17:55 4231 0

Николай Денков, Десислава Атанасова и депутати от ГЕРБ-СДС

Снимка ГЕРБ/Пресцентър

Срещата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за управленска програма в НС

ГЕРБ поиска от коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България" да представи състав на кабинет до края на седмицата. Ако това условие не бъде изпълнено, партията на Бойко Борисов ще предложи правителство на малцинството, обяви Десислава Атанасова пред журналисти в кулоарите на парламента.

"Поставихме като условие в рамките на почивните дни да ни бъде предоставен състав и структура на Министерския съвет, ако все още колегите от ПП-ДБ считат, че е редно ние да постъпим нестандартно, да се откажем от първия мандат и да подкрепим втория, като ги контролираме като законодателна власт", посочи тя.

Атанасова твърди, че ако това не се случи, поведението на ПП-ДБ ще се възприеме като "неформално", а ГЕРБ-СДС ще потърси подкрепа от всички останали парламентарни групи.

Думите ѝ са по повод провелата се по-рано среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в зала "Огледална" в парламента за управленска програма. След нея стана ясно, че двете коалиции не се се разбрали за почти нищо. Причината - Десислава Атанасова и Николай Денков дадоха коренно противоположни обяснения.

На срещата, която продължи половин час и закъсня с около 30 минути, от ПП-ДБ присъства само Николай Денков, а от ГЕРБ - Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Христо Гаджев, Десислава Танева, Жечо Станков, Костадин Ангелов, Теменужка Петкова, Радомир Чолаков и Александър Иванов.

Според Николай Денков срещата била само за програма на Министерския съвет, но не и вид политическа програма, която трябва да бъде съгласувана. По време на разговорите е бил обсъждан и бюджетът. Той заяви, че програмата ще бъде само на ПП-ДБ, а не съвместна, както се тиражирало в медиите. В основата ѝ ще залегне предизборната платформа на ПП-ДБ, но ще бъде обсъждана и с експерти от ГЕРБ. Денков коментира още, че бил изненадан, че толкова експерти от ГЕРБ присъствали, защото срещата била само информационна.

От думите му стана ясно, че ПП-ДБ ще мисли за кабинет без участието на ГЕРБ с мандат 18 месеца - до края на 2024 г.

"Намираме се в нестандартна ситуация, търсят се нестандартни решения. Поискаха от нас да представим програма и състав на МС. Със сигурност по програмата започваме да работим, тя е за нашия Министерски съвет. Колкото до състава - все още нямаме окончателно решение дали ще бъде представен по-рано", обясни академикът.

Той не даде отговор дали този състав на кабинет ще бъде обсъждан с партията на Борисов. По думите му срокът от 18 месеца е реалистичен, за да може да се изпълнят всички поети ангажименти.

На свой ред Десислава Атанасова заяви, че на срещата е трябвало да се обсъждат секторни политики, а Асен Василев е потвърдил присъствие, но въпреки това не се е появил. Тя разчете поведението му като знак, че възможността за сериозен разговор за редовно правителство е илюзия.

Председателката на депутатската група на ГЕРБ-СДС заяви, че до края на утрешния ден трябва да бъдат разработени всички секторни политики на двете формации. Утре ще се проведе и съвместна среща на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Министерството на финансите за бюджета. До петък изготвената програма трябва да бъде представена и на ръководните органи на всички партии в двете формации.

Направи впечатление обаче, че докато ПП-ДБ тиражират тезата за свой кабинет, от ГЕРБ продължават да говорят за "общо правителство със споделена отговорност".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!