Габриел: Предизвикателството с европейските граници е, защото не сме в Шенген

Между Мария Габриел и Николай Денков има диалог, правила и цели

OFFNews 26 юни 2023 в 18:26 1046 0

Мария Габриел

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Мария Габриел

В начина, по който подхождаме към Шенген, не бива да забравяме едно - влизането на България в Шенген допринася за общата сигурност на европейските граници.

Това заяви вицепремиерът Мария Габриел пред български журналисти след участието си в днешното заседание на Съвета на ЕС по външни работи в Люкскембург, цитирана от БТА. 

"Ако днес все още има предизвикателство, то е, защото ние не сме в Шенген. Мисля, че наистина ЕС ще си даде много по-голям шанс и да отстоява принципите на Шенген, и да обръща внимание на проблемите и предизвикателствата, свързани с външните граници, ако България и Румъния са член на Шенгенското пространство," добави тя.

Габриел съобщи, че днес е имала двустранни срещи по този въпрос с външните министри на Нидерландия, Италия, Франция, Швеция, Германия, Словакия и Хърватия.

"За мен беше много важно, че получих подкрепа от тях за Шенген", заяви тя.

Габриел посочи, че с външния министър на Нидерландия са обсъдили борбата с нелегалната миграция.

"Това за тях е важно, както ние искаме да бъде удовлетворена наша национална вътрешнополитическа цел - Шенген. Изпълнили сме критерия, за да бъде сложен край на механизма за наблюдение, за Шенген оставаме отворени за диалог, така че и малкото останали въпроси да бъдат решени", допълни вицепремиерът.

По думите ѝ въпросът за включването на нашата страна в общата европейска поръчка на боеприпаси за Украйна остава от компетенциите на Министерството на отбраната.

Според нея участието в общите поръчки е въпрос на много ясен анализ: "Много ясно заявихме желанието си да бъдем част от общата европейска инициатива, която да носи ползи на страната".

По вътрешнополитическите въпроси и възможността за преждевременна оставка на премиера Николай Денков тя заяви, че ако бъде взет пример от начина, по който тя и министър-председателят работят, има всички основания за оптимизъм.

"Между него и мен има диалог, вслушване в мнението на другия, много ясни правила и цели. Искаме да дойде време за резултати. Няма причина, съдейки по този пример, това да не се случи и с парламентарните групи", обобщи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика