Габриел: Не за пръв път премиерът представлява държавата на среща на върха на НАТО

Кристина Минчева 21 юни 2023 в 16:26 2374 2

Мария Габриел

Снимка Стопкадър

Министър на външните работи Мария Габриел

Минути преди срещата между Външната комисия и Комисията по отбрана в парламента, вицепремиерът и външен министър Мария Габриел съобщи, че не е прецедент премиерът да представлява държавата по време на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО. Срещата ще се проведе на 11-12 юли във Вилнюс.

По-рано днес стана ясно, че делегацията ни за срещата на върха на НАТО във Вилнюс ще бъде водена от премиера Николай Денков, а не както досега - от президента Румен Радев.

Габриел обясни, че на срещата на върха ще бъдат взети решения, които пряко се отнасят към правомощията на изпълнителната власт. 

Днес Министерският съвет прие решение за определяне на състава на българската делегация за участие в срещата. Делегацията ще се ръководи от министър-председателя акад. Николай Денков. В нея са включени и министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Министърът на външните работи коментира и кандидатурата на Илиана Иванова от ГЕРБ-СДС за еврокомисар. Според нея Иванова е достойна кандидатура и има европейско виждане за България.

Габриел припомни, че ресорът, който трябва да поеме новият еврокомисар, се определя от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Решаващи са  качествата на кандидата и неговите компетентности, които ще изпъкнат по време на интервюто. Доскорошният ни еврокомисар изрази надежда, че наследникът ѝ ще запази нейния ресор. В Европейската комисия Мария Габриел отговаряше за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

2

БотоксПутю

24.06 2023 в 16:01

Господа редактори, имайте милост със снимките. Внучетата се навъртат около мен и питат кой е този на снимката.

345

1

Джендо Джедев

21.06 2023 в 18:00

Колкото по-бързо и по-пълно върнат Мунчо Зеленото Чорапче в лоното на чисто представителните му (разбрай - декоративни) функции, толкова по-добре. Тоя се оля!
 
X

Да помогнем на украинските деца!