Кабинетът Денков отвори вратата за сериозна военна помощ за Украйна

Делегацията ни за срещата на върха на НАТО във Вилнюс ще бъде водена от премиера Николай Денков, а не от президента Румен Радев

OFFNews 21 юни 2023 в 13:41 6506 11

оръжия
Правителството на академик Николай Денков оттегли няколко акта на служебния кабинет на Гълъб Донев, чиято цел бе да блокират предоставянето на сериозна военна помощ за Украйна.

Правителството на академик Николай Денков оттегли няколко акта на служебния кабинет на Гълъб Донев, чиято цел бе да блокират предоставянето на сериозна военна помощ за Украйна.

Назначените от Румен Радев министри се опитваха всячески да попречат на доставките на българско оръжие за ВСУ и бяха внесли в Народното събрание проекторешение, с което всяка следваща военна помощ за Киев да се дава след решение на парламента. Сега новото редовно правителст оттегля това предложение. 

Освен това се отегля и решението за "числеността на запаса на въоръжените сили", което е секретно. Но именно от този документ зависи и бройката на оръжия, които трябва да са налични за нуждите на българската армия. С него кабинетът Донев също се опитваше да блокира предоставянето на допълнителна военна помощ за Киев.

Сега на практика се отварят широко вратите за сериозна българска подкрепа на отбраната на Украйна срещу руските окупатори.

В решенията на Министерски съвет има и друг шамар за президента Румен Радев. Правителството одобри състава на българската делегация за Срещата на върха на страните-членки на НАТО на 11-12 юли 2023 г. във Вилнюс. Мисията ни в столицата на Литва ще бъде водена не от държавния глава, а от министър-председателя акад. Николай Денков. В делегацията са също така и министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Срещата на върха ще се проведе на фона на радикално променената стратегическа среда на сигурност, породена от непровокираната и несправедлива война на Русия срещу Украйна, която е грубо нарушение на установения международен правов ред и удар срещу съществуващата архитектура на сигурност. Основните резултати от срещата на върха във Вилнюс, свързани с продължаването на политическата и практическа подкрепа на Алианса за Украйна, надграждането на решенията за засилване на сдържащия и отбранителен потенциал на Алианса и приемането на нов ангажимент за инвестиции в отбраната, са приоритет на изпълнителната власт и са в компетенциите на ресорните министри. Ангажиментите засягат пряко управлението и осъществяването на държавната политика в областта на външната политика и международните отношения, както и в областта на отбраната и общото ръководство на Въоръжените сили, съобщава правителствената информационна служба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

11

Far Rider

24.06 2023 в 08:12

Приказките на Денков са "празна Мара тъпан била!". Късно е за да се включват в каквато и да е инициатива за военни доставки и помощ в обучението на украинската армия. Генерал-губернаторът нанесе огрмни щети на България с неговата пропутинска позиция. Заради България и Унгария ев ЕС се разработва процедура по "замразяване" на членството. На Унгария й отнеха правото да бъде ротационен председател на ЕС. Очаквам същото и за Задунайская губерная. За много години!

1000

10

foreigner66

21.06 2023 в 16:22

Bad Horse, мисля,че това е което всички нормални хора искат,точка по точка. В този ненормален свят обаче решенията не се взимат от нормални хора за съжаление.

12407

9

Bad Horse

21.06 2023 в 16:10

mateevk, иска се руски лидер с топки, да смени Путин. Да предложи следното:
1. Изтегляне на войските до границите от 1991.
2. Махане на санкциите.
3. Референдуми в Донбас и Крим, под наблюдението на ООН, и каквото решат хората, такова. Ще решат да останат в Украйна, с голямо мнозинство, и така ще има обяснение пред руското население защо войната беше безпричинна.
4. Извинение за окупацията, даване на Путин и обкръжението му на съд.
5. Изчисляване на репарации, разсрочени, да се плащат като процент от износа на ресурси, нефт, газ...
6. Нормализация на отношенията с останалия свят, обръщане на фокуса на правителството навътре за реформи, борба с корупцията, поощряване на икономиката и т.н. Следващите 20 години да са на растеж и забогатяване, за да е стабилна властта.

12407

8

Bad Horse

21.06 2023 в 15:58

Беше ме срам от българското правителство, пред приятелите ми в чужбина. Много от тях знаеха че големи обеми българско оръжие и гориво отива в Украйна, но "официално" не го признавахме. Всичко се въртеше чрез посреднически фирми на "правилните хора".

Надявам се след войната да стане ясно, че и ние помогнахме, и то в критичните първи месеци. И ако пътувам до Украйна, да не гледам в земята от срам.

2159

7

Kilca

21.06 2023 в 15:50

Ще докарат льотчика до инфаркт! Ха ха ха ха

-529

6

6екеr4о

21.06 2023 в 14:39

Уважаемият alfakentavur да не би да работи доктор, черрррен хумор, завладяващ хумор!

1236

5

БотоксПутю

21.06 2023 в 14:33

Само така! Рундю газ да .икае.

2550

4

alfakentavur

21.06 2023 в 14:31

Mateevk, аз имам предложение.

Слиза Господ от небето и казва, че ще изпълни по едно желание на двете страни във войната. Първи е Путлер. Той казва, че ще остави Донбас, ако му позволят да запази Крим. След това Господ да направи една висока до Космоса стена по цялата граница на СССРайха, през която абсолютно нищо не може да премине.
Зеленски се съгласява. Господ издига стената. Зеленски го пита:
- До Космоса ли е висока?
- Да, толкова е висока, че почти до Марс стига.
- И нищо не може да премине през нея?
- Нищичко.
- Ама съвсем нищо?
- Абсолютно нищо.
- Добре, Господи - напълни я отвътре с вода. До горе.

-529

3

6екеr4о

21.06 2023 в 14:26

Оптимистично заглавие и статия, с недотам такова съдържание.

Много мудно действа тоз кабинет, докато оттеглят някакво налудно предложение от НС цяло стадо охлюви търчат не из близките храсти, а из цялата гора!!!

2099

2

Mateevk

21.06 2023 в 14:20

Ето такива новини искам да чета, а който знае как веднага да спре войната и постигне траен и справедлив мир, да го каже сега или да замълчи завинаги!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков