Френският посланик недоволен и от лошата комуникация с ведомствата

OFFNews 11 декември 2014 в 22:01 5406 6

Снимка Министерство на икономиката

Министър Лукарски и посланик дьо Кабан

Според френският посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан френските инвеститори у нас срещат проблем в комуникацията с ведомствата, особено при кандидатстване по европейски програми.

Това е станало ясно по време на среща между дьо Кабан и министърът на икономиката Божидар Лукарски, където посланикът е повторил и опасенията си, че се оказва натиск върху съдебната система.

Лукарски от своя страна е уверил посланика, че изпълнителната власт полага всички необходими усилия, за да осигури благоприятна бизнес среда.

„Търговско-икономическите отношения между България и Франция са добри, но смятам, че можем да дадем допълнителен тласък, който да привлече нови инвеститори в България и същевременно да засили присъствието на български стоки на френския пазар", обяснил Лукарски по време на срещата.

Двамата са обсъдили инициативи за стимулиране на двустранните отношения и популяризиране на България като атрактивна дестинация за инвестиции. Вече имало проекти, реализирани от френски компании в България, като сред тях е завод за производство на части за двигатели в Русе и компания за производство на малц в Плевен.

„Самият факт, че това са инвеститори със сериозно присъствие в България, които планират и допълнителни инвестиции в бизнеса си е позитивна индикация за други потенциални инвеститори“, каза министърът.

Миналата седмица посланикът коментира случай с френската фирма “Белведере груп”, при който компанията е преминала в ръцете на синдика Панайот Велков. Тази седмица дьо Кабан се срещна и с премиера Бойко Борисов, за да обсъдят темата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови