Френският посланик: В съдебната система има "гнили ябълки"

OFFNews Последна промяна на 05 декември 2014 в 10:34 5656 19

В българската съдебна система има "гнили ябълки". Това заяви пред bTV френският посланик Ксавие дьо Кабан. Той коментира случай, при който френска фирма се оплака, че е жертва на българския съд. 

Френска компания за производство и търговия с вина и водка се оказвала с подменен мениджмънт след съдебно решение от миналия петък. Фирма, доставчик на рекламни услуги, завежда иск срещу френската компания за несъстоятелност, за неизплатени 114 000 лева. След като изплащат задълженията си, французите очакват предварителната обезпечителна мярка да падне, но вместо това, съдът взима решение да назначи синдик, който поема изцяло управлението на компанията. 

"Няма начин съдия да вземе решение, при което има платен дълг, а фирмата се дава на съдия изпълнител. Това означава две неща - или не е добър съдия, или става дума за корупция", коментира френският посланик.

„Никога не съм чувал за подобен случай във Франция. В съдебната система има "гнили ябълки", допълни дипломатът. По думите му 114 000 лева са задълженията на френската компания, а сега има охранителна фирма, разпоредена от синдика за 30 000 евро на месец, което е абсурдно.

Управителят на фирмата Николаос Смирноф, който е отстранен от съда, смята че преминаването на компанията в чужди ръце е част от сценарий. 

Съдийката, взела решението, е Румяна Ченалова от Софийския градски съд, а синдикът е Панайот Велков, става ясно от разследване на bTV.

Съдия Ченалова е известна с това, че на случаен принцип получава почти всички съдебни спорове между компаниите, свързани с Цветан Василев и Делян Пеевски. След началото на войната на Пеевски с Василев, нейни съдебни решения отнемат управлението на ключови дружества от бившия банкер. Само през юни в СГС са внесени четири молби и искания, които са част от раздялата между Цветан Василев и фирми, свързани с депутата от ДПС. Три от тях са разпределени през системата за случаен подбор на един и същ съдия - Румяна Ченалова, при избор от 22-ма съдии. Четвъртият иск се пада на друг съдия, но е оттеглен още на следващия ден.

Синдикът Панайот Велков, назначен да поеме контрола над френската компания, е довереник, който съдия Ченалова и друг път е назначавала в корпоративни спорове. При делото за несъстоятелност срещу ТВ7, когато Николай Бареков прави иск за несъстоятелност срещу телевизията, отново случайно, за съдия е избрана Ченалова. И там Панайот Велков отново е избран за синдик. Телевизията е окупирана от гардове на фирмата „Делта гард”. Същата фирма вече охранява и френския производител на алкохол. Когато е назначен за синдик на ТВ7, Велков сключи договор за почти 1 милион лева за сметка на закъсалата телевизия с охранителната фирма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.12 2014 в 15:59

Права е съдийката Ченалова - "целта е много по-сериозна" от това да се нападне и сплаши българският съд.
Целта е да се покаже веднъж завинаги кой командва и в България, и в ЕС - това са частните корпорации, едрият капитал, банките.
И всички посланици и правителства се предполага, че ще трябва да работят в услуга на едрия частен капитал и да защитават "инвеститорския" му, а всъщност грабителски интерес навсякъде по света. И ако трябва, ще сменят съдии, ще разрушават и "реформират" съдебни системи, ще свалят и вдигат по майдановски правителства с една едничка цел - в името на Едрия Капитал!
http://aliya.blog.bg/novini/2014/12/08/zashto-es-i-negovite-poslanici-iskat-da-reformirat-sydebnata.1320811

07.12 2014 в 21:50

те за комуниста и парите са природно Благо и растат по дърветата.
Природното благо вода докато стане питейна вода знаеш ли колко работа трябва да се свърши?
Питай общинските/държавни ВиК колко им е цената и колко загубите.
Само лъжи и опорни точки от теб.

07.12 2014 в 21:33

Ти за стария "Професор Балкански" не бери грижа откъде зима вода. Ние си имаме кладенец в двора, а един път седмично пълниме багажника с минерална вода. Така че, по-голямата част ни излиза БЕЗПЛАТНО.

Обаче софиянци са принудени да търпят непрекъснатите напъни на Веолия да увеличава постоянно цената на водата, при положение че жабарите я взимат от държавата почти без пари. Тоест само с писането на фактури инкасират огромни печалби, които изнасят във Франция. По-добре да се върне в София държавната ВИК.

Откакно няма държавна ВИК освен това и вертикалната канализация не се поддържа. Да не говорим, че в Драгалевци изобщо още няма изградена канализация, което беше едно от условията по договора за даване водната концесия на чужда фирма. Омерзен съм.

07.12 2014 в 15:20

Софийска вода не е цвете, нито ЧЕЗ, ЕВН, София гази или който и друг монополист да се сетите. И това не е защото са мръсни, прогнили, западни капиталисти (според опорните точки на комунделите), а защото липсата на право на избор поставя клиента в подчинено положение. Ако собственик на някой монопол беше руска фирма - какво? Щяха да ни дават нещо без пари ли? Щото сме тяхна република? Или щото белокосия шизофреник им целува глутеусите ли?
Балкански, като не искаш да плащаш "огромни спекулативни печалби" ходи си сипвай "природното благо" направо от реката, не очаквай да ти тече от чешмата в панелката.
А простотията за връщането на държавното безхаберие в каквото и да било въобще не подлежи на смислен коментар. Само и иде да те нахраня с голямата лъжица!

06.12 2014 в 00:40

балкански ти наистина си много глупав и ограничен човек....

Дори не си заслужава да ти коментирам глупостите...доста от неграмотните цигани работещи по строежи са по-добре запознати с действителността.

05.12 2014 в 19:01

Веолия непекъснато иска УВЕЛИЧЕНИЕ ЦЕНАТА НА ВОДАТА, въпреки че те я получават от държавата почти БЕЗ ПАРИ.

Аки сревните цената, по която въпросната ФРЕНСКА КОМПАНИЯ купува водата от държавата, и я съпоставите с цената, по която я продават на гражданите, ще видите сами КАКВИ ОГРОМНИ СПЕКУЛАТИВНИ ПЕЧАЛБИ инкасират французите.

Да не говорим, че ВОДАТА Е ПРИРОДНО БЛАГО, а НЕ СТОКА. Сега една френска компания ПРОДАВА НА БЪЛГАРИТЕ СОБСТВЕНАТА ИМ ВОДА, и изнася огромните си печалби във Франция. А че не са намалили ЗАГУБИТЕ НА ВОДА, е едно НАРУШЕНИЕ НА ДОГОВОРА, и дори само поради него той следва да бъде отдавна разтрогнат.

Да не говорим за проблемите с пречистването на водата, в медиите беше изнесена информация, че капацитета на ПРЕЧИСТВАТЕЛНИТЕ СТАНЦИИ покрива само 50% от подаваната за консумация вода, което означава че се смесват пречистена и непречистена, което е друго НАРУШЕНИЕ.

Вън Веолия от България! Да се възстанови държавното управление на ВИК.

05.12 2014 в 18:52

Очевидно не сте запознат с концесията на Софийска вода. Изложих конкретни цифри. Това е официално потвърдено, може да отправите електронно питане към Столична община и да се осведомите ако желаете. Има заложени параметри и цели, планиран ръст на цената на услугата, която да покрие планираната инвестиция. В края на периода целите не са достигнати, средствата са изразходени непрозрачно, голяма част от тях вместо в подмяна на съществуващите водопроводни трасета са отишли за "консултации". Отговор на въпроса кое е попречило да не бъдат достигнати целите няма. Отговор на въпроса каго биха могли да бъдат достигнати - също.
Също така бих ви посъветвал да проверите какъв е скока на цената за комплексната услуга "доставяне, канал и пречистване" на база 2002г. Ще се изненадате.
И накрая не е нужно да сравняваме Софийска вода с ВиК Каспичан или Добрич. Смело може да се каже, че няма аналог на софийското водоподаване в България. То е над 90% на гравитачен принцип.

05.12 2014 в 18:41

а знаеш ли колко са загубите на останалите в сектора? 70-80-90%
Прекратяваш договор с 54% загуби, и започваш да плащаш за 80%.
Много си умен.

05.12 2014 в 18:37

Веолия и нейните предшественици трябваше да свалят загубите по водопреносната мрежа с 60% за 10годишния инвестиционен период 2002-2012г. Отчет по тази програма, която стои в основата на повишаване на цената на водата за битови нужди към днешна дата не е оповестен официално.
На отправено запитва от неправителствени организации към Столична община и лично към г-жа Фандъкова през м.Юни 2014г бе изведен официален отговор, че загубите по водопреносната мрежа през 2013г ПРОДЪЛЖАВАТ да съставляват близо 54% от цялата подавана вода. За справка загубите през 2001г са 63,2%. Това е напълно достатъчно като основание да бъде разтрогната концесията с Веолия.

05.12 2014 в 18:30

Веолия доставя на София най-евтината цена за вода в България и регистрира най-ниските загуби на вода в България, в сравнение с останалите общински/държавни ВиК.
Така, че САМО ГЛУПАК може да повтаря руските опорни точки срещу "западните колонизатори" докато си дава съвсем ясно сметка, че това са глупости.