Румяна Ченалова: Френският посланик е заблуден

Offnews Последна промяна на 08 декември 2014 в 12:54 7914 15

Румяна Ченалова

Френският посланик е заблуден.

Така съдията от Софийския градски съд (СГС) Румяна Ченалова коментира твърденията на посланика на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан за това, че съдът опитал да открадне собствеността на френска фирма и да я предостави на друг. При случая фирма доставчик на рекламни услуги, завежда дело с иск за обявяване в несъстоятелност заради неизплатени 114 000 лева. Фирмата се издължава и, въпреки това, изненадващо съдът назначава синдик, с който подменя мениджмънта на компанията. Решението е на съдия Румяна Ченалова.

"Не съм допуснала нарушение и това ще се установи", каза пред журналисти съдия Ченалова, която беше извикана на изслушване в етичната комисия на ВСС.

Румяна Ченалова каза, че не може да си обясни атаката на френския посланик. "Не мога да си я обясня. Мисля, че г-н посланикът е дълбоко заблуден. А кой го е заблудил и защо го е заблудил, това ще се изясни", каза съдийката, цитирана от БГНЕС.

Ченалова заяви, че разполага с доказателства и ще ги представи. "Разполагам с доказателства и ще ги представя, така че очаквам тогава съответно да бъдат огласени резултатите от проверката. Ще обясня поведението си писмени доказателства, а не с голословни твърдения", уточни тя.

Ченалова определи като клевета твърденията, че делата отивали при двама или трима съдии. "Напрежението е много голямо. Не знам има ли основния или не за това да се търси нещо неправомерно. Само искам да ви кажа, че България е една от двете или три страни в ЕС, в които разпределението се извършва по този начин. Навсякъде по света председателите на съдилища или отделения разпределят по своя преценка – според тежестта на дело, според квалификацията на съответния съдия, ако има някаква специализация", обясни тя.

Според нея независимо от това как ще се разпределят делата, обвиненията ще останат. "Когато се разпределят на случаен принцип – обвиненията са, че се манипулира системата - няма такива доказателства, има съмнения и хвърлени твърдения", добави тя.

Ченалова каза, че е "абсолютно равно натоварена" в сравнение с другите съдии, с изключение на това, че гледа и наказателното дело. За казусите, които идват при нея, тя заяви, че идват при всички съдии от търговско отделение. Съдия Ченалова коментира и тезата, че всички дела между Делян Пеевски и Цветан Василев били разпределени на нея. "Първо: делата се водят между фирми, фирмите имат представители, те са посочени в съответните молби. Ние работим по тези молби. Аз не знам дали тези дела са на Делян Пеевски, дали тези фирми са на Делян Пеевски или на Цветан Василев. Някой друг знае, но аз това не знам", подчерта тя.

Съдийката заяви, че се получава следната ситуация: хвърляш кал по един човек, и казаното започва да се върти в публичното пространство, но никой не си прави труда да провели дали това е така. Като пример даде публикация от последните дни, според която три от делата за несъстоятелност на фирмите на Делян Пеевски и Цветан Василев са при нея. "Няма такова нещо", каза тя.

"Целта едва ли съм аз, целта е много по-сериозна", смята съдийката от Софийски градски съд. "Аз съм нападана многократно и досега не съм се защитила. Ако аз имах зад гърба си някой, който да ме защити- днес нямаше да съм тук, нямаше да съм по телевизиите", изтъкна съдията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.12 2014 в 19:25

Абе, Петре, абе, умнико...ако дадем такъв сигнал към чуждите фирми и те се изнесат от страната, кой ще плаща данъци и усигоровки, бе малоумнико? Българските фирми ли? Знаеш ли, колко ще се повиши безработицата? Мислете с тея глави, бе. Па прочетете малко факти по делото и тогава коментирайте.

09.12 2014 в 17:23

Допускаме, че той се е заблудил.
Но аз ли съм се заблудил, че съдебната система е изгнила?

08.12 2014 в 21:17

Като не вярват на българската съдебна система, да си вземат фирмите и да се изнасят. Французите нестига ,че ползват българския пазар за нечовешки печалби , а ми имат наглостта да критикуват публично. От друга страна ,че съдебната система не е цвете е ясно.

08.12 2014 в 19:32

Не вярвам на твърдения на френския посланик. Същият прави совалки на най-високо ниво за да осигури по-голяма сграда на частния френски лицей, тъй като плащали висок наем в сградата в която се помещават към момента.Апетитите му са за сграда на държавно училище в един от най-престижните квартали на София.Ако това се случи май ще бъде първият изгонен от държавата чужд посланик, но не от управляващи, а от народа.

08.12 2014 в 17:35

В Естония пенсионираха всички номенклатурни съдии от постсъветската система,назначиха млади хора от студентските банки и така се създаде база за цялостна промяна.Заваляха инвестиции,стана факт електронното правителство,икономиката се ускори,страната е с най-нисък корупционен индекс в Европа.У нас мрежата на ДС с лукановата Конституция се бетонира завинаги!Внуците на партизаните,активните борци,назначените милионери "по целесъобразност" са предимно юристи,специализират КЪДЕТО ТРЯБВА,получават дисертации от Библиотекарския и завземат отново и отново системата.Съзаклятието на "гарваните" работи безупречно.Без лустрация и нова Конституция,може би само чрез Европейска прокуратура нещо може да се задвижи..

08.12 2014 в 17:02

Как да и се вярва на тая скумрия,след делото за убийството пред дискотека "Соло"!

08.12 2014 в 16:01

Е добре каква и е тезата на тая съдийка? За какво има доказателства?

Ако фимрата си е платила задълженията заради които има дело, значи отпадат идеите за несъстоятелност.

08.12 2014 в 15:53

сринато ли е доверието в съдебната система, станаха ли милионери някои прокурори, съдии и адвокати от манипулиране на дела, бягат ли по тези причини инвестициите от България или аз съм нещо заблуден?

08.12 2014 в 15:16

Горката леля.
Мноу е зле.

08.12 2014 в 15:08

От политкономически шаврантии няма да останат хора в съдебната система