Филиз Хюсменова подава оставка като депутат

Кристина Минчева 25 юни 2024 в 14:49 3401 1

Филиз Хюсменова и Йордан Цонев

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Филиз Хюсменова и Йордан Цонев

Поредната оставка вече е факт. Филиз Хюсменова се отказва от депутатското си място в 50-ото Народно събрание. С решението си да напусне парламента, тя поема отговорност за изборните резултати във Варна, откъдето е избрана за народен представител. Това става ясно от пост във фейсбук страницата на ДПС-Варна. 

При 100 процента обработени секционни протоколи от изборите за Народно събрание стана ясно, че ДПС е на шесто място в морската столица, като за партията са гласували 7 883 избиратели или 5.84%.

Уважаеми членове и симпатизанти на ДПС, приятели,

обръщам се към вас и към всички, които сте ни подкрепяли през годините,

с дълбока признателност за принадлежността ви към партията, за разбирането и споделянето на каузите ни!

ДПС във Варненска област беше силата, дала живот и вдъхновение на първите, тръгнали организирано и легитимно да защитават правата си, начело с Почетния ни председател д-р Ахмед Доган. То беше пример за подражание на други организации. Благодаря ви, че в нелекото време на настоящото ни политическото битие, отново бяхме заедно и получих вашата подкрепа като водач на листата за Народно събрание! Опитахме се да върнем ентусиазма, зрелостта и мъдростта в политиката на нашето ниво. Резултатите не са това, което ни се искаше и очаквахме, въпреки че работихме здраво в екип, с вяра за промяна и заедност.

Вие сте важните и силните, и с вашето постоянство и подкрепа, уверена съм, те ще се случат!

Не използвам думите поради учтивост, нито от политическо многословие, а защото всяко начало има своя край и е много добре, когато краят може да бъде съзнателно избран.

Уведомявам ви, че поемам отговорността и подавам оставка като член на българския парламент, с искрено желание политиката в България да служи на хората. И с пожелание за здраве и много лични успехи!, пише Хюсменова във фейсбук.

Тя е народен представител е в 40-ото НС, 49-ото НС, когато беше избрана за зам.-председател на парламента. От 2003 г. Хюсменова е член на Централния съвет на ДПС, а от 2006 г. – член на Централното оперативно бюро на Движението. Заместник - председател на ДПС в периода 2010-2020 г.

От 2003 до 2005 г. Филиз Хюсменова е министър без портфейл в кабинета на Симеон Сакскобургготски. Тя е евродепутат от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) и ръководител на делегацията на ДПС в Европейския парламент в периода 2007-2019, като през 2016 г. е избрана за евродепутат на годината.

В периода 2014-2019 Филиз Хюсменова е заместник - председател на групата на АЛДЕ в Европейския парламент. 

Миналата седмица беше гласувана оставката на Христо Иванов. Ден след изборите 2 в 1 Иванов подаде оставка като лидер на "Да, България" и отказа да стане народен представител в новия парламент. Решението беше взето след заседание на изпълнителния съвет на партията, която е член на коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България". Като причина за оставката си, той посочи ниския резултат на ПП-ДБ от изборите.

След него и Корнелия Нинова подаде оставка като лидер на БСП заради ниски резултати на партията след изборите. Тя обаче остана депутат.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво ще стане на Евро 2024