Христо Иванов подава оставка като лидер на ''Да, България'' (видео)

Той отказа да бъде депутат в новото Народно събрание

Кристина Минчева 10 юни 2024 в 14:35 8021 17

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Христо Иванов подава оставка като лидер на "Да, България" и няма да стане народен представител в новото 50-ото Народно събрание, съобщи той на брифинг в централата на партията. Решениието е взето след заседание на изпълнителния съвет на партията, която е член на коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България".

"Считаме, че този резултат за партиите от нашата коалиция изисква поемането на лидерска отговорност, поради което аз си подадох оставката и колегите подкрепиха това решение. Няма да се кандидатирам за лидер нито на "Да, България", нито на други формати. Няма и да участвам в следващия парламент като народен представител, но оставам на терен и ще продължавам да работя за каузите си в друго качество. Това решение не засяга останалите партии в коалицията", каза той.

Очаква се изпълнителният съвет на ''Да, България" да вземе решение как ще организира изборът на нов председател. 

Христо Иванов беше преизбран начело на партията от Националната конференция през 2022 г. На третата национална конференция на партията в началото на март той посочи, че тя трябва да се подготви за смяната на ръководството идната година, когато изтича неговият мандат като председател. Тогава вътрешната опозиция - "Клуб 9 декември"- предложи изборът на ново ръководство и промяна в устава на партията да се случат по-рано.

Въпреки че мандатът му изтича в края на януари 2025 г., Иванов обясни, че не е успял да намери достатъчна подкрепа за политиката си и макар да я смята за правилна, е редно да поеме лидерска отговорност и да се оттегли.

Той посочи още, че не са взимани решения по отношение на коалиционния формат.

"Тази тема изобщо не е стояла пред нас. Разговорът как да се надгради представителството на демократичната общност е необходим. Този разговор ще изисква сериозно преомисляне. "Да, България" ще участва в този разговор с новото си ръководство. Не търсете ревизия на коалиционния формат. Разговор за развитие трябва да има, той ще бъде воден, но не търсете ревизия", каза той и допълни, че приема присъдата на избирателите, които не са излезли да гласуват, и благодари на хората, които са ги подкрепили.

Иванов изрази надежда, че избирателите ще приемат неговата оставка като сериозно отношение.

Според него България трябва да се погрижи за сигурността си и собствените си институции. Иванов посочи, че са излъчили правителство с цената на огромен компромис, който е имал смисъл, доколкото можеше да бъде приета съдебната реформа. По думите му, ако тези реформи не се случат, "ни очакват ескалация на напрежението и дестабилизация". 

Иванов се отказва от мястото си на депутат в новото Народно събрание, за което водеше листата в столичния 24 МИР. Там втора в листата е Лена Бориславова от ПП. Следват Петър Кьосев, Йордан Терзийски, Стоян Михалев. Напред в листата с преференции минава Мартин Димитров. От седма позиция той минава на трета. ПП-ДБ печелят изборите в 24 МИР, като все още не е ясно колко депутати ще имат от там.

    Кристина Минчева

    Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    -1200

    20

    qwertz

    10.06 2024 в 22:21

    На кого ги оставяш бе Бащице тиквистка?
    Уаааааааааа!

    На ГномО ли бе кух "министър на правосъдието" от тиквисткото правителство?

    Хахахахахаха

    9342

    19

    Анализи

    10.06 2024 в 21:20

    Бяха нападани от цялата олигархия. Бяхме свидетели на подлите мутренски номера на тиквоча. Но трябваше да се справят.

    1005

    18

    Зла свекърва

    10.06 2024 в 21:12

    Моите уважения. Надявам се, че няма да се оттегли напълно от обществения живот.

    Беше глас на разума и умееше да убеждава останалите да достигна до консенсус.

    Ще липсва.

    10212

    14

    Човека

    10.06 2024 в 17:06

    Също смятам, че не би било правилно да напусне парламента след като избирателите са му гласували доверие. Надявам се колегите му да обсъдят това с него.

    10212

    13

    Човека

    10.06 2024 в 16:54

    Изключително жалко. Човека и политика, който имаше най-голяма роля за пропукването на десетилетната хегемония герб-дпс. Дори този акт от негова страна доказва за пореден път достойнствата му.
    Не знам каква е визията на останалите от политическата формация оттеглили доверието си за него, но дано си дават сметка, че той стои в основата на настоящата подкрепа не само за Да България, но и за обединението ППДБ. Вярвам дори и за твърдия електорат подкрепил ги вчера, а не еднодневките търсещи нови месии с паранормални способности.
    Реализма в прокълнатата ни държава продължава да изхвърля достойните в калта. За всеки опитал, не е тайна, че е невъзможно да накараш смразяващото мнозинство от роби на популизма да разсъждава, да вижда, да мисли аналитично и действа разумно. Но провала, макар и гарантиран, не спира най-принципните сред нас.
    Всички данни от тези избори очертават едно апокалиптично бъдеще за всички ни. Резултата от уравнението с много известни.
    Успех в битката на всички разумни!

    -1845

    12

    ob1

    10.06 2024 в 16:18

    Достойно решение на смислен политик.
    Заспал народ...

    22553

    11

    dolivo

    10.06 2024 в 16:05

    А Нинова?
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх