Официално: Христо Иванов вече не е депутат

Кристина Минчева 21 юни 2024 в 09:48 2465 5

Христо Иванов

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Бившият председател на "Да България" Христо Иванов

Бившият председател на "Да България" Христо Иванов вече официално не е депутат. От изчетено от председателя на парламента Рая Назарян съобщение стана ясно, че той е подал заявление за предсрочно прекратяване на пълномощията му на 19 юни, сряда, когато се проведе първото заседание на 50-ото Народно събрание и депутатите положиха клетва. 

Гласуването на оставката му беше включена като първа точка в дневния ред на днешното заседание. Тя беше приета с пълно мнозинство- 225 гласа "за" и стана повод за размяна на реплики между депутатите.

Дебатът беше открит от Тошко Йорданов от ИТН, според който парламентът започва работата си с нещо полезно - "с махането на най-некадърния юрист". Манол Пейков от ПП-ДБ защити колегата си и заяви, че Йорданов "не може да бъде и камъче в обувката на Христо Иванов".

Кирил Петков също взе думата, като призова депутатите да гласуват оставката на Иванов и да спрат с размяната на реплики, защото бившият председател на "Да България" е бил достоен депутат. Тогава Светослав Тодоров от "Възраждане" попита Петков кога ще последва примера на колегата си и ще подаде оставка.

Ден след изборите 2 в 1 Иванов подаде оставка като лидер на "Да, България" и отказа да стане народен представител в новия парламент. Решението беше взето след заседание на изпълнителния съвет на партията, която е член на коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България". 

Христо Иванов: Оставката е моят начин да кажа ''Извинявайте''

Като причина за оставката си, той посочи ниския резултат на ПП-ДБ от изборите.

"Считаме, че този резултат за партиите от нашата коалиция изисква поемането на лидерска отговорност, поради което аз си подадох оставката и колегите подкрепиха това решение. Няма да се кандидатирам за лидер нито на "Да, България", нито на други формати. Няма и да участвам в следващия парламент като народен представител, но оставам на терен и ще продължавам да работя за каузите си в друго качество. Това решение не засяга останалите партии в коалицията", каза Иванов на извънреден брифинг на 10 юни.

Няколко дни по-късно от партията съобщиха, че той ще се закълне като депутат и веднага след това ще подаде заявление за предсрочно прекратяване на пълномощията му. Христо Иванов беше избран за народен представител от 24 МИР София. 

Той е депутат в пет парламента. Председател на парламентарната група на "Демократична България" в 45-о, 46-о, 47-о и 48-о Народно събрание. Бил е член на Комисията по въпросите на Европейския съюз, на Комисията по конституционни въпроси и на Подкомисията за контрол над управлението на средствата от еврофондове. В 49-ото Народно събрание е член на Комисията по отбрана и на Комисията по външна политика.

Христо Иванов е посветил целия си професионален път на каузата за справедливо правосъдие и е единственият български министър в съвременната ни политическа история, подал по свое желание оставка, след като предложената от него радикална съдебна реформа не е приета от парламента в края на 2015-а година, пише в страницата на "Демократична България".

Завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Специализира правни аспекти на националната сигурност и процедури по съдебните назначения във Вашингтон, САЩ. Бил е програмен директор на Фондация "Български институт за правни инициативи", където е ръководил проекти в областта на съдебната реформа, предотвратяване на корупцията и утвърждаване на върховенството на закона.

    Кристина Минчева

    Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    145

    7

    Джендо Джедев

    21.06 2024 в 14:02

    Айдеееее, фекалометите на Славуца са не само в Парламента, ами и тук. :D

    585

    6

    Stoyancho

    21.06 2024 в 13:42

    Дано е за дълго!

    200

    5

    демотиватор

    21.06 2024 в 13:05

    Отиде си, язък, а можеше да е третият в едно Управление на ТРИМАТА ДЕБЕЛИ...
    От мъка и сълзи не мога да си допиша комента, спирам... (ジ)

    605

    4

    Wenc

    21.06 2024 в 12:57

    Събра кеш и сега беш...

    1017

    1

    IvoIvo

    21.06 2024 в 10:19

    Каква саможертва само!
     
    X

    Първият от новите локомотиви на БДЖ вече е в София