Евродепутати предлагат спиране на фондовете за България

OFFNews Последна промяна на 02 април 2014 в 14:08 8386 12

„Комисията да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали при тези обстоятелства изобщо е възможно използването на средства на Съюза съгласно правилата“. Това предложение към Еврокомисията фигурира в нов доклад на германския евродепутат Маркус Пипер (ЕНП). Докладът, който ще бъде обсъден днес в комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент и ще бъде гласуван утре, е за освобождаване от отговорност на Еврокомисията за изпълнението на бюджета за 2012 г.

Неласкавата препоръка, касаеща България, е в параграф, красноречиво озаглавен „Липса на напредък в България. Авторите на текста заявяват, че приветстват критичните изявления на ЕК в доклада за напредъка от януари относно събитията в България, изразяват „дълбока загриженост относно липсата на напредък съгласно датиращия вече от седем години Механизъм за сътрудничество и проверка, продължаващото силно разпространение на корупцията и наблюдаваното в страната принципно затруднение за разпределяне на отговорности и коригиране на грешки“. В заключение те призовават Еврокомисията да прецени дали изобщо България следва да получава средства от европейските фондове.

В коментар за доклада днес пред български журналисти в Брюксел евродепутатът Ивайло Калфин заяви: „Няма да се спрат средствата, дори и да се приеме този текст“. „Твърденията, че България е заплашена от спиране на европейското финансиране са поредните политически игри с вътрешно-политически цели“, каза той.

Обосновката на това предложение буди съмнения, защото докладът касае евробюджета за 2012 година, а докладчикът се позовава на критиките в доклада за България за правосъдие и вътрешен ред от януари, добави Калфин. Той обяви, че е внесъл предложение този текст от доклада да отпадне, предстои то да бъде обсъдено в пленарната зала на ЕП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!