ДСБ информира ЕК за нередности в проекта „Южен поток“ (видео)

Елица Мартинова 16 септември 2013 в 12:34 3409 4

Иван Иванов от ДСБ.Снимка:БГНЕС

Готвят се нова порция корупционни схеми около строежа на тръбата „Южен поток“, предупредиха на пресконференция днес от ДСБ. Те ще запознаят еврокомисаря по енергийните въпрос Гюнтер Йотингер със своята позиция.

"Проектът "Южен поток" е корупционен и това доказва фактът, че финансирането му няма никаква връзка с пазарните условия. Само в рамките на пет години цената му беше повишена трикратно - от 1,1 млрд. евро на 3,3, млрд. евро, без това да бъде обвързано с никакви конкретни причини", пишат в декларацията си по въпроса ДСБ.

Тъмносините са разтревожени от намеците на новото правителство, че проектът ще стартира до края на годината. Според ДСБ това се прави с цел „за пореден път България да е страна, която има специални проекти, изготвени в интерес на Русия“.

От ДСБ алармираха, че проектът би бил напълно в ущърб за България. Тъмносините изтъкнаха, че в продължение на 15 години България няма да получава никакви такси, а приходите ще отиват изцяло в Русия. Те предупредиха, че държавата ни ще загуби 400 млн. евро, защото след пускането на „Южен поток“ ще е принудена да затвори функциониращия в момента преносен участък. От ДСБ са обезпокоени, че заради проекта България ще изплаща огромни санкции към ЕС заради нарушаване на европейското изискване половината от обема на тръбите да се достави от други доставчици, а в момента с услугата е ангажирана единствено руската "Газпром".

„Защо България е принудена да инвестира над 1 млрд. евро в чужд проект, в чието управление няма да може да защитава своите интереси“, гласи въпросът на ДСБ, отправен до премиера Орешарски и до управляващите.

От ДСБ настояват правителството да не започва проекта, преди да получи становището на ЕК, преди да бъде изготвен ОВОС и докато не бъде представен инвестиционен проект с пълно финансиране.

Тъмносините са предупреждават, че ако управляващите дадат старт на проекта преди тези условия да са изпълнени, това ще доведе до нови санкции за страната ни. Те са решени да информират енергийния еврокомисар Йотингер за опасенията си, като така се надяват да ускорят позицията на ЕК по проекта „Южен поток“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови