Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ДСБ пита официално властта за скандални назначения

Елица Мартинова 23 август 2013 в 12:01 2820 8

Атанас Атанасов. Снимка:БГНЕС
Атанас Атанасов. Снимка:БГНЕС

Инициатива за извънпарламентарен контрол подеха хората на Радан Кънев. От ДСБ са твърдо решение да потърсят сметка на правителството за кадровите решения и водените политики.

За целта те обещават редовно да изпращат заявления за достъп до обществена информация, касаещи актуални въпроси. Тъмносините обясняват намеренията си с твърдението, че ГЕРБ, които са единствената опозиция на Тройната коалиция, са крайно пасивни.

Първите две заявления, които изпращат от ДСБ, са свързани с кадровата политика на властта.

Едното от тях е изпратено до премиера Орешарски и касае избора на Емил Иванов за областен управител на София-област.

Албена Палпурина от ДСБ заяви, че назначението е напълно в духа на избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и е подигравка с хората. Тъмносините изтъкват, че Иванов е осъждан за престъпление от общ характер. ДСБ твърдят още, че през 2009 г. Иванов е продал на „смешна цена“ имот на вицепремиера от Тройната коалиция Емел Етем, след което е станал кандидат-депутат от листата на ДПС. В допълнение хората на Кънев подчертават, че по времето, когато е бил на същия пост по управлението на Тройната коалиция, Иванов е бил уличен във финансови злоупотреби.

„Моля да ми отговорите дали сте изискали и сте се запознали с докладите и констатациите на Сметната палата за периода 2005-2009 г. за дейността на Областната управа на София-област“, гласи питането на тъмносините до Орешарски.

Второто заявление за достъп до обществена информация е изпратено до финансовия министър Петър Чобанов. То е свързано с назначението на Николай Попов за зам.-директор на Агенция „Митници“. Атанасов подчерта, че изборът е повече от неуместен, тъй като през 2009 г. на Попов му е бил отнет достъпът до класифицирана информация.

„Постът на Попов е свързан с ежедневна работа с подобна информация, защото касае борбата с организираната престъпност и трафика на наркотици. Как ще му възможно изобщо да изпълнява задълженията си“, чуди се Атанасов.

„За Попов е установено, че като служител на МВР през 2009 г. му е отнет достъпът до класифицирана информация. Г-н министър, при назначаването на Попов била ли Ви е известна тази информация и как оценявате това обстоятелство с оглед основното задължение на новия зам.-директор да ръководи пряко дейността по митническо разузнаване и разследване“, гласи официалният въпрос на ДСБ.

В Закона за достъп до обществена информация е регламентирано, че заявленията трябва да се уважат с отговор в рамките на 14 дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews