Quantcast

ДПС за казуса с Бат' Сали: Какъв е този вой? И другите правят така

OFFNews Последна промяна на 10 октомври 2014 в 14:11 3642 10

И другите правят така. С този "аргумент" от партията на Ахмед Доган и Лютви Местан ДПС оправдаха влизането в парламента на Александър Методиев (Бат' Сали), който е от Самоков, но влиза в 43-то НС като депутат от Кюстендил.

Бат' Сали, който влезе в 42-то НС със запомнящата се реплика: "Аз съм Сали и съм циганин. Виждате ме, циганин съм и се гордея от произхода си, но това, че съм черен циганин, не ме прави престъпник", бе водач в листата на ДПС в Кюстендил.

За него са гласували преференциално едва 38 души. Въпреки това Бат' Сали ще е депутат заради гласовете, които ДПС преля от чужбина и заради текстовете от Изборния кодекс, позволяващи гласовете на хората, които не са отбелязали преференция в бюлетината да се смятат автоматично за гласуване за водача в листата. В случая с Бат' Сали те са още 398 гласа, общо 436 или 50.23% от общия брой на гласувалите за ДПС в областта.

Преди да стане депутат, Бат’ Сали беше известен основно със скандали за купуване на гласове, мошеничество, уреждане на побои и сплашвания. Разследване на Нова телевизия пък го уличи за “шеф на частното енерго” в ромската “Седма махала” в Самоков. Местни жители обясниха, че ползват ток без електромери, като в замяна плащат по 20-30 лева на месец. Кабелите за тока директно и безотчетно влизат в домовете на ромите.

От ДПС обаче защитиха избора на Александър Методиев за депутат в 43-то НС. Този феномен не се случва единствено при нас, ГЕРБ също имат депутат в новия парламент, който е избран по същия начин, обясниха от партията.

"Изборният кодекс и скрепената в него методика за изчисление на мандатите определят разпределението на гласовете за съответната политическа сила, без възможност за субективна преценка", пише в декларацията им. 

От ДПС подкрепят думите си и с пример:

"Във Видин АБВ реализира мандат с 1 272 гласа, а в Смолян с 1 260; “Атака” получава мандат в Силистра с 1 425 гласа, където БСП с 8 015 гласа няма мандат. Спрямо средна “цена на мандата” 13 679 гласа. Защо при това положение не е проблем мандатът на „Атака“ в Силистра, а е проблем мандатът на Четин Казак в Габрово?", питат от ДПС. 

От партията отдават на своята висока политическа култура факта, че досега нито един техен представител не е възроптал срещу методиката на Изборния кодекс и начина на избиране на депутати.

"Ние, от ДПС, сме предупреждавали последователно и в двата парламента за рисковете на тази методика за изчисляване и разпределение на мандатите. Затова не разбираме този вой от представители на ГЕРБ и БСП срещу собственото им творение. Тези реакции са насочени срещу собствения им Закон, а оттам – и срещу принципите на правовата държава", пишат още от щаба на ДПС. 

В края на декларацията се уточнява, че заради високото обществено недоволство и създалият се казус Лютви Местан ще даде пресконференция в понеделник, 13 октомври. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.10 2014 в 02:38

Петиция за премахване на новините на турски език по БНТ http://www.peticiq.com/novini_na_turski_ezik_po_bnt_out

10.10 2014 в 16:10

Другият циганин "Бат-Дон Цеци" не е ли пo-велик от Батко Сали?

10.10 2014 в 16:06

Алоооо прокуратурата... вие работите ли изобщо?... Искат да вкарат в НС едър престъпник, който ще се ползва с имунитет, с който пък вие ще се оправдавате след това... Прокуратурата... ДПС извърши нарушения в агитацията си преди изборите, няма ли да реагирате?... И не на последно място, ДПС е противоконституционна! Изобщо вас защо ви има бе... убийци на бебета пускате, щото не бил пиян шофьора, сякаш само това е престъплението, убийството не

10.10 2014 в 15:31

И пак стигаме до правосъдната система - ако прокуратурата ,полицията, а после и съда си бяха свършили добре работата-сега тая утрепка-бат ви сали щеше да е зад решетките, а не в парламента.Няма да се чудите, защо тока поскъпва, защото всички кражби се начисляват като загуби за ЕРП тата и ги плашаме ние. Затова най-важно е РЕФОРМА В ПРАВОСЪДНАТА СИСТЕМА- за да има справедливост.

10.10 2014 в 14:42

"Ние, от ДПС, сме предупреждавали последователно и в двата парламента за рисковете на тази методика за изчисляване и разпределение на мандатите. Затова не разбираме този вой от представители на ГЕРБ и БСП срещу собственото им творение."

Както винаги Местан нагъл до безкрай. Само че, не му идва на ума, че не всички са на интелектуалното ниво на техния електорат и особено на циганите с, които толкова много се гордее.
Според стенограмите от пленарните заседания обаче, приетият Изборен Кодекс от 42-то НС е станало с любезното съдействие на ДПС. Гласували ЗА - 81 от комунягите, 35 ДПС, 19 Атака, 3 независими. Гласували против - 80 ГЕРБ.

10.10 2014 в 14:39

"В края на декларацията се уточнява, че заради високото обществено недоволство и създалият се казус Лютви Местан ще даде пресконференция в понеделник, 13 октомври."
И на пресконференцията ще каже - ние стоим зад бат` Сали, така че, стига сте викали и протестирали... Кучето си лае, керванът си върви.
До тук я докарахме - да ни управлява "черен циганин". Това че е черен циганин не го прави престъпник, правят ги всичките му престъпни действия, от купуването на гласове, до частното енерго

10.10 2014 в 14:38

"Тези реакции са насочени срещу собствения им Закон, а оттам – и срещу принципите на правовата държава", пишат още от щаба на ДПС" - агитацията на турски език не е срещу принципите на правовата държава???????????????/

10.10 2014 в 14:28

Ами да му сърба попарата Мая!По нейният избирателен закон е избран!И по волята на нейната партия беше толериран толкова гоини в Самоков.Нали и вота на БСП в града е купен цигански