Кюстендил на протест срещу избора на "това нещо Бат Сали" за депутат

Offnews Последна промяна на 09 октомври 2014 в 07:51 5431 18

Кюстендил на протест срещу
Александър Методиев, по-известен като Бат' Сали, взе депутатско място от Кюстендил едва с 864 гласа, което е малко над 1% от пуснатите гласове.

С патриотични песни и черешово топче на централния площад в Кюстендил рано тази сутрин започна протест срещу избирането на Александър Методиев, по-известен като Бат' Сали, като депутат от Кюстендил. Той взе мандат едва с 864 гласа, което е малко над 1% от пуснатите гласове.

"Някой може ли да ме убеди, че това е български закон, след като е насочен срещу българските граждани", коментира пред bTV кметът на Кюстендил Петър Паунов

Той смята, че Кюстендил е "осквернен". "Прилага се политически натиск. Ако имаше формула, нямаше осмата политическа сила да вземе мандат. ДПС упражнява натиск върху тези, които са изработили закона и работят с формулата", каза Паунов и заяви, че настоява ЦИК да преразгледа изборните нарушения, за да не бъде пращан в Кюстендил депутат от ДПС.

"Мажоритарната система дава възможност всеки да гласува за конкретен човек. Оказа се, че 60 хил. души в Кюстендил не са гласували преференциално, а са избрали Бат' Сали. За това съм поканил 60 хил. души да кажат кой от тях е гласувал за Бат' Сали", каза още Паунов.

По думите му изходът от ситуацията е да се анулират резултатите от секциите в Турция.

"ЦИК ни натриса това нещо Бат' Сали. Не виждам чии интереси той ще защитава в нашия край. Тук няма мюсюлмани, не искаме ислямизация. Тук, от Кюсендил, ще тръгне битката за България. Той е представител на ДПС, ние тук сме християнски край, няма да го допуснем. Няма да отстъпим крачка назад", коментира един от протестиращите.

На площада в Кюстендил те изкараха черешово топче, но заплашиха да извадят и оръдие, което първо ще бъде насочено срещу ЦИК. Протестиращите опънаха плакати с надписи: „Кюстендил е град на патриоти, нищо общо с ДПС и Бат Сали”, „Край на подмяната” и „Бат Сали вън от парламента”.

С протест заплашиха и жители на Дупница граждани също заплашиха с протест. 

Цветозар Томоров от ЦИК поясни, че в случая няма подмяна на вота на хората. Това изкривяване се получава заради метода, по който се изчисляват мандатите. "Проблемът е, че има регионално разпределение и след това национално преразпределение, когато се взимат гласовете извън страната. Имаме несъвършена система на изчисляване на мандатите. Това не е справелдливо, но е обективен резултат от един математически метод", обясни Томов.

Според него методът работи по-добре, ако има бариери и по места и ако избирателните райони са еднакво големи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.10 2014 в 21:52

Действащия закон трябва да се направи така, че гласовете от чужбина да отиват за депутати на които единствената функция да е с това да се занимава с проблемите на "българите" в Турция. А най-добре ще е да се забранят избори да се провеждат в страни извън ЕС.

10.10 2014 в 19:26

Браво на Кюстендилци!

09.10 2014 в 16:00

ako beshe Kamen Kostadinov pak li shte revete kato obodeni me4ki

09.10 2014 в 15:09

Циганин в Армани ако не я оправи тази страна и тоз матриал, кой друг?

09.10 2014 в 15:07

Доло рацете от живия символ на българското народно представителство! И честито ново име на Цв. Томов!

09.10 2014 в 14:45

Абе някой въобще чете ли ги тия статии преди да се публикуват?!?!

09.10 2014 в 11:40

Интересно притивоконституционната партия ДПС до кога ще си вее байрака?... Видяхме всички, че нарушават закона, като водят предизборните си кампании на турски! Прокуратурата да не са шалварести само, тъпи ли са, подкупени ли са, хора ли са, че не реагират на погазването на българските закони и кой, ако не те, трябва дасе занимава с казуса!...
Поздравявам дупничани и кюстендилци и ги подкрепям!

09.10 2014 в 11:24

Оплачете се на Маяма Нолова. Тя ви подреди така.

09.10 2014 в 10:55


Редакцията, които точно системни знаци не можем да използваме в изказванията си?
Вземете да го напишете.


09.10 2014 в 10:54

по-малко от 50% от имащите право на глас според избирателните списъци.