Протест пред ЦИК заради избора на Бат Сали за депутат

ОFFNews 08 октомври 2014 в 21:05 4631 4

Снимка Николай Варадинов/Булфото

Протест срещу избора на Бат Сали за депутат

Близо 30 граждани от Дупница и Кюстендил протестираха пред Централната избирателна комисия (ЦИК) заради вероятността Александър Методиев, по-известен като Бат' Сали, да стане депутат от ДПС в следващия парламент, пише Дарик.

Окончателните данни от вота още не са обявени, но според предварителните резултати водачът на листата на ДПС в Кюстендил ще влезе в 43-тото Народно събрание, въпреки че е получил по-малко от 900 гласа - малко над 1%. Преразпределението на вота от чужбина обаче ще му подсигури мястото на народен представител.

„Реално никой не е гласувал за тези хора, а ни слагат гласове от чужбина, които нямат нищо общо с нашата област. В нашата област имаме четири депутатски места, насаждат човек, който няма и 1% от гласовете. Дупница е български град и ние няма да позволим чрез намесата на разни политици да ни управляват хора от Казахстан, от Турция с гласовете на тези избиратели. 21 000 са ГЕРБ, 14 000 са БСП. Бат' Сали ще кове законите на нашата Република, защото ние така сме си го направили, заявиха протестиращите пред ЦИК. 

Представители на протестиращите се срещнаха с членовете на ЦИК. След срещата Александър Андреев, говорител на комисията, заяви че протестиращите не са обявили конкретни кандидати, а са изразили недоволството си от преразпределението на гласовете от чужбина.

Той добави още, че първо трябва да бъдат съобщени окончателните резултати и след това комисията ще може да разгледа всички постъпили сигнали.

„Би следвало да се изчака ние да обявим окончателните резултати и чак тогава, ако има някаква недоволство или несъгласие с това решение, то има предвидени в Изборния кодекс начини, по които би могло да бъде отправено, и орган, към който да бъде отправен сигнал", разясни той.

Ако Бат' Сали стане депутат в 43-тото Народно събрание, това ще бъде неговият втори мандат. На миналите парламентарни избори той беше втори в листата на ДПС в София-област, но влезе на мястото на назначения за областен управител на града Емил Иванов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови