ДПС се обиди заради Пеевски: За първи път премиер се държи по този начин

OFFNews 07 февруари 2022 в 22:04 12873 2

Снимка Пресцентър ДПС

Часове след като премиерът обяви, че ще поиска от главния прокурор Иван Гешев информация какво е свършено досега по казуса със санкциите "Магнитски" и Делян Пеевски, зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев реагира с критична позиция към Кирил Петков. 

"В дългогодишната си кариера като политик познавам лично всички министър-председатели на България, президенти и всички важни обществено-политически личности. За първи път чувам и виждам премиер да се държи по този начин. Да смесва журналистически разследвания, медийни публикации с откровени лъжи", пише в позицията на Цонев, разпространена от пресцентъра на ДПС.

В позицията на Цонев се посочва още:

"Първо - медийните публикации са хубаво нещо, но аз бих могъл да изброя няколко десетки, които са доказано неверни. И то точно от изданията на олигарха и медиен монополист Иво Прокопиев, на които той се позовава..

Второ – по темата Магнитски мисля, че ДПС с г-н Пеевски достатъчно ясно осветлихме целия процес и че не сме съгласни с нито едно от посочените в мотивите твърдения. Като конкретно в рамките на правомощията си поискахме отговори от всички държавни органи и получихме от всички тях отрицателни становища, че при тях не се съдържат данни за извършени от г-н Пеевски деяния, описани в мотивите по санкцията “Магнитски”.

И за да опресня паметта на министър-председателя, ще припомня отговора, който той даде на мой въпрос, зададен му на 19 август 2021 година и получен на 26-ти август, където той казва дословно “извън свързаността с кредита на Булгартабак, където г-н Пеевски е бил миноритарен акционер, ние не видяхме директно участие на г-н Делян Пеевски с други кредитополучатели.”

Ние, като народни представители от ПГ на ДПС сме направили множество законодателни инициативи по отношение и на т.нар. “златни паспорти”, където поискахме пълно разследване и отнемане на дадените неправомерно инвестиционни гражданства и наказване на виновните.

Буди изключително изумление факта, че след като и МВР и ДАНС и Приходната агенция, както и всички държавни институции, които се борят с корупцията са от 8 месеца практически в ръцете на сегашната власт, премиерът все още говори на базата на журналистически разследвания и статии във вестниците, вместо да борави с конкретни факти и доказателства за лицата и по темите, за които говори.

От цялата документация и всички питания, с които разполагам, смея да твърдя, че нито едно от твърденията на премиера за г-н Пеевски не е вярно.

Призовавам го вместо да говори празни приказки да докаже твърденията си. Цялата изпълнителна власт е в негови ръце."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови