ДПС поиска общински жилища за ромите със сринати постройки в гетата

OFFNews 28 ноември 2014 в 20:39 5570 7

Снимка Любомир Бенковски - Бенджи / Булфото

Събаряне на незаконни ромски къщи във Варна през 2011 г.

„Когато със заповед на кмета или решение на общинския съвет бъдат премахнати постоянни или временни жилищни постройки, обитавани от хора с постоянен или настоящ адрес на съответното място, кметът се задължава да подсигури и настани тези граждани с предимство в резервни общински жилища или в други общински жилища на територията на общината. ”

Това предлагат от ДПС в законопроект за изменение и допълнение на Законa за общинската собственост.

Законопроектът е внесен от Илия Илиев от ромската партия ДРОМ (част от ПГ на ДПС), Александър Методиев - известен като Бат Сали, Хюсеин Хафъзов и още 23 техни колеги.

В последно време се наблюдават зачестили случаи на неправомерно събаряне на жилищни постройки от страна на местните власти в много общини. За пример бихме могли да посочим: Бургас, Стара Загора, Ямбол, Варна, София. В голяма част от съборените постройки, живеят български граждани, семейства с малки деца, бременни жени, от които немалка част от тях са с адресна регистрация на същите места. Дори има и случаи, в които някои от тях са собственици с нотариален акт, посочват в мотивите си вносителите.

Те са на мнение, че "в този си вид действащото ни законодателството е безсилно в подобни случаи и не е в синхрон с европейската ценностна система и Европейската конвенция за правата на човека. Основно потърпевшите са групи от хора, които са социално слаби, нямат никаква движима и недвижима собственост и буквално биват оставяни без дом".

Важно е да отбележим, че дискриминирането на каквато и да е социална група в обществото ни е обект на наблюдение от Европейския съюз и нашата държава неведнъж е била осъждана за подобни действия от страна на държавните институции, пишат още вносителите на законопроекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки