ДПС поиска общински жилища за ромите със сринати постройки в гетата

OFFNews Последна промяна на 28 ноември 2014 в 20:39 5136 7

Снимка Любомир Бенковски - Бенджи / Булфото

Събаряне на незаконни ромски къщи във Варна през 2011 г.

„Когато със заповед на кмета или решение на общинския съвет бъдат премахнати постоянни или временни жилищни постройки, обитавани от хора с постоянен или настоящ адрес на съответното място, кметът се задължава да подсигури и настани тези граждани с предимство в резервни общински жилища или в други общински жилища на територията на общината. ”

Това предлагат от ДПС в законопроект за изменение и допълнение на Законa за общинската собственост.

Законопроектът е внесен от Илия Илиев от ромската партия ДРОМ (част от ПГ на ДПС), Александър Методиев - известен като Бат Сали, Хюсеин Хафъзов и още 23 техни колеги.

В последно време се наблюдават зачестили случаи на неправомерно събаряне на жилищни постройки от страна на местните власти в много общини. За пример бихме могли да посочим: Бургас, Стара Загора, Ямбол, Варна, София. В голяма част от съборените постройки, живеят български граждани, семейства с малки деца, бременни жени, от които немалка част от тях са с адресна регистрация на същите места. Дори има и случаи, в които някои от тях са собственици с нотариален акт, посочват в мотивите си вносителите.

Те са на мнение, че "в този си вид действащото ни законодателството е безсилно в подобни случаи и не е в синхрон с европейската ценностна система и Европейската конвенция за правата на човека. Основно потърпевшите са групи от хора, които са социално слаби, нямат никаква движима и недвижима собственост и буквално биват оставяни без дом".

Важно е да отбележим, че дискриминирането на каквато и да е социална група в обществото ни е обект на наблюдение от Европейския съюз и нашата държава неведнъж е била осъждана за подобни действия от страна на държавните институции, пишат още вносителите на законопроекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.11 2014 в 18:57

дпс ( Дори и не заслужават да ги изпиша с главни букви ), стига само са искали,ами с парите дето дават за купуване на гласове,нека им построят колиби.....
Не ми е ясно само,до кога още ще ги търпи ?!

29.11 2014 в 11:32

А за нас българите няма нали мръсна политическа ромска сган

29.11 2014 в 06:59

С катуна към Сараите, братя ромале! Аллах там дал място бол, има и шаро-маро!

28.11 2014 в 22:19

ДПС да си гледа работата,да еба и турчалята смотани

28.11 2014 в 22:13

Толкова обезлюдени села има-защо не ги водят там? Ааа, забравих: там ще трябва да бачкат, за да живеят...

28.11 2014 в 21:42

Само с една поправка... общинските жилища да са в затворен комплекс с надпис "Трудът прави човека свободен" на портала!

28.11 2014 в 21:05

По същата логика общините трябва да осигурят жилища (и детски, и ток, и пр.) и на други видове паразити. Плъховете и хлебарките, например...
Който иска да дава жилища на циганите, да ги купува със собствени пари, не с пари на данъкоплатците!