Събарят незаконни ромски къщи по поречието на Тунджа

OFFNews Последна промяна на 27 август 2014 в 16:04 6788 3

Една от незаконните постройки по поречието на река Тунджа.

Снимка Община Ямбол.

Една от незаконните постройки по поречието на река Тунджа.

Започнало е поетапното събаряне на незаконните ромски постройки, изградени по поречието на река Тунджа, съобщиха от Община Ямбол.

Премахнати са вече 20 опасни обекта по левия бряг на реката в района от трафопоста на ул. „Крайречна” до ул. „Марица”. Обектите са проверени от междуведомствена комисия с представители на Дирекция „Устройство на територията и строителство” при община Ямбол, Басейнова дирекция - Пловдив, ОД на МВР- Ямбол, Дирекция Социално подпомагане и ОУ Пожарна безопасност и защита на населението.

Становището на комисията е, че постройките трябва да бъдат премахнати, защото освен че са незаконни са разположени в заливаемата част на реката, нарушават проводимостта й и при покачване на нивото й, а животът на обитателите там е застрашен.

При огледа е констатирано още, че повечето от обектите са направени от леснозапалими материали, липсват санитарни възли и канализация, а районът е замърсен с битови и строителни отпадъци.

Замърсяването около реката. Снимка: Община Ямбол.

Всички жители на незаконните постройки са предупредени за рисковете за живота им, които произтичат от пребиваването им в близост до реката. Съставени са констативни протоколи и са издадени заповеди, в които е даден срок за доброволно премахване на обектите до 25 август, с предупреждение, че при неспазване на определения срок те ще бъдат премахнати принудително от община Ямбол.

Срокът за доброволното премахване на постройките е спазен от техните собственици. Предстои събарянето на опасни постройки и по дясната берма на реката.

Кампанията по премахването на незаконните ромски постройки, разположени по поречието на река Тунджа, е мярка, предприета от кмета Георги Славов и неговия екип с цел гарантиране на живота и здравето на живущите там. Поводът са наводненията, които станаха през това лято в цялата страна.

"Отлагайки проблема във времето, сами си залагаме непредвидими опасности", коментира акцията кметът Георги Славов и допълни, че не може да се толерира незаконното строителство, когато става дума за човешки живот.

Община Ямбол провежда последователна политика по осигуряване на реда и сигурността в ромския квартал на града. След събарянето на опасното съоръжение „бл. 20”, бе въведена денонощна охрана, в намиращите се в близост до квартала к-с „Бенковски” и лесопарк „Боровец”.

Изработването на Подробен устройствен план на ромския квартал е другата стъпка за нормализиране условията за живот в този район на Ямбол. Урегулирането на територията дава възможност общината да продава или да предоставя отстъпено право на строеж върху съответните терени, като вече има реализирани продажби.

По този начин обитателите на квартала имат възможност да придобият собственост с всички произтичащи от това права и задължения. Урегулирането на застрояването дава възможност и за събиране на данъци от живеещите там, както е с живущите във всички останали райони на града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!