Ексклузивно Смела Хърватия извърши подвиг и изхвърли Бразилия от световното

ДПС искат жертвите на "Възродителния процес" да бъдат обявени за герои на демокрацията

ОFFNews Последна промяна на 01 юни 2016 в 12:28 5765 11

От ДПС искат жертвите на т.нар. "Възродителен процес" да бъдат обявени за герои на демокрацията. 

Това каза председателят на партията Мустафа Карадайъ. От ДПС искаме събития, свързани с т.нар. "Възродителен процес", майските събития и събитията от декември 1989 година да получат своята историческа оценка", допълни той. 

По думите му през последните години отново сме свидетели на езика на омразата. "Днес се намират някои, дори и в тази зала, които ни отпращат на някъде. Може би отново искат да ни изгонят от родните домове и родината. И днес се нарушават конституционни права на български граждани- правото на глас, правото на език. На всички искаме да заявим категорично - това няма да се случи и гарант за това е ДПС", каза той.

По повод днешния Ден на детето той призова депутатите заедно да направят така, че вместо в лъжа и омраза, децата "да живеят с истината в толерантност и заедност".

През май 1989 г., независимо че организаторите начело с Ахмед Доган са в затворите, успяват да организират масови митинги, гладни стачки и протести, които заливат цяла североизточна България. Срещу демонстрантите са хвърлени въоръжени сили, а на много места се стига до сблъсъци", припомни той. 

По думите му на 29 май 1989 г. се слага началото на края на режима.

Междувременно депутатите отхвърлиха без дебати предложението на ДПС чрез промени в Закона на съдебната власт да се забрани на чиновниците да изискват принудително наложените по време на т.нар. "Възродителен процес" имена на български граждани, за да им издадат документ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77928

10

El Commandante

02.06 2016 в 10:46

"По думите му през последните години отново сме свидетели на езика на омразата."

Този термин все повече започна да се изпразва откъм смисъл деба...

16582

7

spirit оригиналът

01.06 2016 в 21:12

И в това време турската пропаганда е седяла мълчалива, със скръстени ръце и изобщо, ама хич не е подклаждала настроения у определена част от образованото население на България да заминава за Турция, нали?
Хайде малко по-обективно да ги пишете тези статии, че вече и гаргите знаят, че нещата не са били инспирирани само от българска страна.
С разказването и преповтарянето на поизкривени дооцветени полуистини се цели вменяване на чувство на вина у българите, но няма как да се случи.
Имало е тръгнали - да, но имаше и останали. Значи - имало е вариант да останат. Насилствено изселвани? Хайде по-полека, а? Едни добри мили хорица си живели без да се поддават на пропаганда от турция, не гледали турска телевизия, не говорели на турски, не се събриали на тайни срещи по вуз-овете, където са били пратени на квотен принцип и с балове за влизане далеч под тези на българите, не се цепели от останалото население и видите ли - хоп! изведнъж някой ги подгонил, бре, бре.

16582

6

spirit оригиналът

01.06 2016 в 21:10

А защо не споменахте причината за това изселване? Ако не знаете да ви кажа - с подкрепата на турското разузнаване се готвеха да вдигнат размирици, с искане за автономна област с център Бургас. Трябваше ли да им подарят земя, всяка педя от която е напоена от кръвта на български герои?
Само че тогава властите не си попюваха и понятия като толерантност и дискриминация изобщо не бяха на дневен ред.
И докато се лигавите същите гласят втори опит, който може да се окаже успешен именно заради такива като вас!

като се говори за "Възродителния" процес, защо никой не споменава турските емисари, които обикаляха България по него време и агитираха турскоговорящите българи бързо да напуснат страната, като при отказ заплашваха с различни наказания, включително и физическо изтребване?!
Урод мръсен. А кой ще плати за изселените и избити българи в Тракия? Освен това няма такова понятие като "български турци", или си българин или си турчин. Може да си българин-мюсюлманин, но не и "български турчин"

29585

4

Izalina

01.06 2016 в 15:56

Е вече леко преигравате ...
Дървената плоча с едната бразда докога ше я слушаме?

Тва сега нова категория героизъм ли се явява?
Ако съм пропуснала дефинирането ѝ, май всички дето още оцеляваме тук можем да се борим за приза ?!

12041

3

j

01.06 2016 в 15:12

когато турция се извини за баташкото клане.... иначе корпорацията няма проблем да се коалира с комунистите....

63994

2

Red or Dead

01.06 2016 в 12:55

Апропо, а жертвите на гара Буново освен да ги обявим за.....терористи....НАРОДЕЕЕЕ...