Дончев: Сближаване с ДПС е нелогично

OFFNews 26 май 2014 в 10:15 4277 4

Томислав Дончев

Снимка БГНЕС, Архив

Ако резултатите от вчерашния вот бяха от парламентарни, а не от европейски избори, сближаване с ДПС би било възможно, но нелогично.

Това заяви пред „Нова телевизия“ водачът на листата на партията-победител ГЕРБ Томислав Дончев. Той коментира, че най-правилното нещо, което кабинетът може да направи, е да подаде оставка.

„Четейки резултатите от тези избори – първото и най-правилно от политическа гледна точка, действие е правителството да внесе оставката си в деловодството на Народното събрание. Ясно е, че този резултат не може да предизвика предсрочни избори, но в политиката трябва да има морал.“

По думите му настоящият кабинет управлява абсолютно нелегитимно от морална гледна точка, защото са получили властта само заради скандала с бюлетините в Костинброд.

Според Дончев настоящото правителство е доказателство за това, че когато властта се сглоби чисто математически, тя не е легитимна.

На въпроса дали ГЕРБ ще потърси сближаване с ДПС, бившият министър по еврофондовете заяви, че не вижда общи принципи с ДПС. Той обясни, че ако резултатът е бил от парламентарни, а не от европейски избори, сближаването би било възможно, но все така нелогично.

По повод сигнала за манипулации в Бобов дол Дончев коментира, че това е само част от общата картина на предизборен натиск.

„Има населени места в страната, където ситуацията е много по-сериозна. Има места, където, ако си позволиш да мислиш неправилно - не ти изкупуват млякото, тютюна, не ти пускат животните на паша", посочи като пример новият евродепутат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови