Станишев отказа да подаде оставка след 11-а поред загуба (снимки)

OFFNews 25 май 2014 в 23:08 16934 29

Сергей Станишев

Снимка Сергей Антонов

Като "незадоволителни" и "разочароващи" определи резултатите за "Коалиция за България" лидерът на столетницата и председател на ПЕС Сергей Станишев. Въпреки това той не планира да подава оставка след 11-ата му поредна загуба.

Според Станишев резултатите са показали, че битката печелят партиите, които водят предизборна кампания с вътрешнополитически теми, а не с европейски дебат.

Лидерът на БСП разви тезата, че централата е водила битка на два фронта - от една страна с ГЕРБ, а от друга с АБВ.

"Те водеха кампания, белязана от мобилизираност, реваншизъм, стремеж да се върнат във властта, използването на целия им властови потенциал, най-вече до местната власт, който стигна до безпрецедентен натиск", оплака се Станишев.

Вина за краха на БСП, по думите му, имат и АБВ, които са разединили лявото пространство и са разколебали много леви избиратели.

"Както виждаме по данните, те не получиха доверие от избирателите на левицата. Може да се говори за техен неуспех, тъй като говориха за три мандата, но разколебаха много наши членове. Не само тези, които гласуваха за тях, но и тези, които не излязоха да гласуват", каза Сергей Станишев.

Като удар по БСП той отчита и европейската позиция, която правителството е заело по кризата с Украйна. Станишев подчерта как за никого не е тайна, че повечето от избирателите на столетницата са русофили. По думите му европейската позиция на кабинета е изиграл лоша шега на столетницата.

Въпреки резултатите, от "Коалиция за България" казаха, че не мислят за оставка.

"Искам да кажа на многото говорители, които се появиха в тази вечер, всички - с едни или други политически сметки, да не прибързват да говорят от името на българския народ. Тези, които говорят, че изборите са насочени срещу правителството, правят тежка грешка. Ако имаше наказателен вот, със сигурност избирателната активност щеше да е като на национални избори, а не като на европейски", заключи Станишев.

На въпрос дали страната върви към предсрочни парламентарни избори, лидерът на БСП обясни, че двете партии, които били категорично "против" кабинета - ГЕРБ и РБ, са получили по-малко мандати от БСП и ДПС, взети заедно. Той подчерта, че в никоя европейска държава не се прави автоматичен паралел между резултатите на евроизборите и управлението в страната.

"Ако тези, които твърдят, че днешните европейски избори - при 2,2 млн. избиратели - това е проекцията към предсрочни избори, направете си извод дали предсрочните избори ще решат проблемите на хората и на страната", обясни лидерът на БСП.

Станишев даде да се разбере, че не планира да подаде оставка нито от лидерския пост в БСП, нито от председателското място в ПЕС, въпреки че това е деветата поредна загуба на столетницата от ГЕРБ. Той коментира, че в личен план е направил всичко възможно по време на кампанията. Станишев не отговори на въпроса дали официално ще се откаже от първото място в листата на "Коалиция за България". Попитан дали ще се кандидатира за еврокомисар, той обясни, че властовите въпроси никога не са му били приоритет.

"Аз моята отговорност пред моята партия я знам достатъчно добре, в това число и пред ПЕС, в момента не планирам такива действия и ще ви кажа защо - защото няма да правя услуга на нашите опоненти", каза Станишев.

Председателят на столетницата посъветва недоброжелателите на БСП да не ликуват прибързано.

"Този, който е тръгнал да погребва БСП, за пореден път ще се излъже. Правили са го неведнъж мнозина. Това са тревожни резултати, но не е повод за униние. В най-трудни моменти БСП показваме вътрешна консолидация, хъс да свършим това, което очакват нашите избиратели, и добре чуваме това, което хората ни казват по време на кампанията и със своето гласуване", каза Сергей Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!