Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Местан уклончив ще крепи ли още Орешарски

OFFNews 26 май 2014 в 01:20 11072 5

Лютви Местан

Снимка БГНЕС, Архив

Лидерът на ДПС Лютви Местан отговори уклончиво и с недомлъвки на въпроса дали партията ще продължи да подкрепя правителството "Орешарски" след неуспешния резултат на коалиционния им партньор - БСП.

Местан обяви, че въпреки сериозния си резултат ДПС няма да настоява за повече власт.

"Искам тази вечер - в нощта на 25-и срещу 26-и май, да кажа, че оттук нататък всяка една българска политическа сила, когато чуе ДПС, ще се сеща за няколко синонима - коректен, предвидим, лоялен партньор", каза Местан.

Той посочи, че БСП и ДПС заедно имат осем от 18 мандата, но това, по думите на Местан, е чисто аритметическият аспект на сметките. Според лидера на ДПС политиката не е въпрос само на аритметика и изборните резултати се нуждаят от по-прецизен анализ.

"Това не е ДПС, която ще бяга от отговорност и ще свежда политиката до гола аритметика. Това е ДПС, която може да чете вярно вота на своите избиратели. Отговорът на този въпрос, погледнат през призмата на волята на избирателите на ДПС, звучи по един начин - те подкрепиха съуправляващата партия ДПС с един много силен вот. В този смисъл въпросът за бъдещето на кабинета "Орешарски" не може да бъде въпрос единствено за ДПС", каза Местан.

В същото време обаче лидерът на ДПС допусна, че може да свика ръководството, ако партията е изправена пред избора дали да крепи Орешарски. Попитан какво трябва да се случи, за да прецени, че е време да се вземе такова решение, Местан отговори, че е необходимо първо да се анализират изборните резултати.

Заедно със сдържаната позиция обаче, попитан дали ДПС ще предложи друг министър на мястото на Искра Михайлова, която ще иде в Брюксел вместо Пеевски, Местан отговори с "да", но постави многозначителното уточнение: "Ако ще продължава кабинетът "Орешарски."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!