Quantcast

Местан уклончив ще крепи ли още Орешарски

OFFNews Последна промяна на 26 май 2014 в 01:20 10397 5

Лютви Местан

Снимка БГНЕС, Архив

Лидерът на ДПС Лютви Местан отговори уклончиво и с недомлъвки на въпроса дали партията ще продължи да подкрепя правителството "Орешарски" след неуспешния резултат на коалиционния им партньор - БСП.

Местан обяви, че въпреки сериозния си резултат ДПС няма да настоява за повече власт.

"Искам тази вечер - в нощта на 25-и срещу 26-и май, да кажа, че оттук нататък всяка една българска политическа сила, когато чуе ДПС, ще се сеща за няколко синонима - коректен, предвидим, лоялен партньор", каза Местан.

Той посочи, че БСП и ДПС заедно имат осем от 18 мандата, но това, по думите на Местан, е чисто аритметическият аспект на сметките. Според лидера на ДПС политиката не е въпрос само на аритметика и изборните резултати се нуждаят от по-прецизен анализ.

"Това не е ДПС, която ще бяга от отговорност и ще свежда политиката до гола аритметика. Това е ДПС, която може да чете вярно вота на своите избиратели. Отговорът на този въпрос, погледнат през призмата на волята на избирателите на ДПС, звучи по един начин - те подкрепиха съуправляващата партия ДПС с един много силен вот. В този смисъл въпросът за бъдещето на кабинета "Орешарски" не може да бъде въпрос единствено за ДПС", каза Местан.

В същото време обаче лидерът на ДПС допусна, че може да свика ръководството, ако партията е изправена пред избора дали да крепи Орешарски. Попитан какво трябва да се случи, за да прецени, че е време да се вземе такова решение, Местан отговори, че е необходимо първо да се анализират изборните резултати.

Заедно със сдържаната позиция обаче, попитан дали ДПС ще предложи друг министър на мястото на Искра Михайлова, която ще иде в Брюксел вместо Пеевски, Местан отговори с "да", но постави многозначителното уточнение: "Ако ще продължава кабинетът "Орешарски."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.05 2014 в 08:47

А на хайрлия да е,сега ще гласят Мутрата.Да видим колко ще удържи(въпрос на манталитет).

26.05 2014 в 07:47

Махайте,се боклуци!

26.05 2014 в 06:37

Мда, полковниците от ДПС(ДС) ще ръгат генералите от БКП (БСП), много смазка, много вазелин.

26.05 2014 в 01:36

Столетницата затъна, а Станишев да върви на п*тка си майна.

26.05 2014 в 01:30

Зависи от пазарлъка. Като слушам Станишев е готов да се наведе още по-ниско.