Дончев поискал до 20 декември министрите да кажат как съкращават администрациите си

OFFNews 05 декември 2018 в 19:55 4615 1

Вицепремиерът Томислав Дончев изпратил писма до всички министри, като им поставил задачата до 20 декември да изпратят предложения за съкращения в администрациите им. 

"Искам колегите да направят предложенията, защото те познават ситуацията в министерствата си най-добре. Ако те не са максимално амбициозни, ще направя предложения, различни от техните", обясни Дончев пред БНТ. 

Администрацията в момента се състои от 130 000 души, а 10 000 щата са незаети, посочи вицепремиерът и уточни, че се мисли за прехвърляне на служители от едно място на други и за това да не се назначават служители на мястото на пенсионирали се такива. 

Той коментира и идеята основното образование да стане задължително. 

По думите му в екипа му имало идея дори средното образование да е задължително. 

"След десетилетие човек, който не може да чете и пише, ще е извън пазара на труда", каза Дончев. Според него е важно в училище да се изучава и ролята на институциите. 

"Една голяма част от населението, включително и младите хора, са институционално неграмотни. Те не знаят коя институция какви отговорности има. Как може да си добър, критичен гражданин, да натискаш институциите, ако нямаш базисна гражданска грамотност", коментира Дончев.

Вицепремиерът обясни, че за да се реализира идеята, трябва да се направят промени в конституцията и в редица закони. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

1

Avertas

05.12 2018 в 21:21

Партийните протежета не може да ги съкратят. Предстои освобождаване на работещи пенсионери. Зеят десетки свободни работни места, за които не се намират квалифицирани или поне грамотни хора, склонни да работят като роби на невежи началници срещу заплата 700-900 лв. Крайно време е всички да влезем действителността - политикатта на ниски доходи обезбългари България. Така е и във вица за седемте джуджета, които са вече само три. "Няма хора, бате!"