Томислав Дончев: Промени в Конституцията за задължително образование до 16 г.

OFFNews 01 декември 2018 в 11:41 5272 5

Конституцята да се промени така, че образованието до 16-годишна възраст да стане задължително. 

Това предложи вицепремиерът Томислав Дончев по бТВ. В момента в основния закон е записано, че всеки има право на образование, но не и задължение.

„Ако преди десетилетия неграмотен човек е можел да упражнява някакъв труд, то според мен след десетина години това няма да може да се случи. Мисля, че поне основното образование трябва да бъде задължително. Редно е да има дискусия по темата. Когато не сме уредили фундамента, как можем да говорим за наука. Един неграмотен човек лежи на гърба на обществото”, уточни Дончев. 

Той коментира и думите на шефа на БСК Радосвет Радев, че у нас бедни са не само работниците, но и капиталистите. „България все още има скромен опит с членството в ЕС. На българския предприемач все още мащабите му са дребни. Усещането за бедност идва от това, че ако до вчера сме се сравнявали със себе си, днес се сравняваме с другите", смята Дончев.  

След скандала около апартамента на финансовия министър Владислав Горанов той е посъветвал Горанов да даде максимално много информация на медиите. Проверката по случая е доказателство, че върху никого няма чадър, изтъкна вицепремиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

4

рамбо

01.12 2018 в 18:06

То и сега това е задължително, както винаги тая не знае какво приказва. Може би трябва да направят и висшото задължително, след като разрешиха да има 53 ВУЗА как иначе ще ги напълнят? Цялата махала под строй и електората на бат Сали вече ще е от висшисти.

10372

3

elbarbudo

01.12 2018 в 15:35

Отваряме сайта на парламента https://www.parliament.bg/bg/const и четем конституцията.
Чл. 53.
(1) Всеки има право на образование.
(2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.
Кой лъже - Морфей или сайта на парламента?

13510

2

Mayya

01.12 2018 в 13:15

По този начин и с тази образователна система ще стане задължително единствено и само пребиваването в училище. Това с образованието де факто (де юре е чл.53 от Конституцията) е много спорен въпрос - дали задължението гарантира получаването му. Е, то е ясно, че не. И защо 16 години, по новата структура това е някъде по средата вежду основно-прогимназиално и средно образование. Въобще, иди разбери.

6527

1

chris_vicom

01.12 2018 в 12:39

Томислав, то и сега няма желаещи за овчари и общаци, а като образоваш всички кой ще работи неквалифицирана работа? Може би с компютър ще падат овцете или ще мятат с лопатата?