Дончев: Атаката срещу „Овергаз“ говори, че Русия иска да съживи „Южен поток“

OFFNews Последна промяна на 06 януари 2016 в 16:25 8219 16

„Овергаз“ е на мнение, че атаката срещу компанията от последните дни и съвпадението на интересите на „Газпром“ и Българския енергиен холдинг говорят за решение на Русия да съживи „Южен поток“ след възникналото напрежение с Турция.

Това пише директорът на „Овергаз холдинг“ Сашо Дончев в писмо до ЕК от 23 декември 2015 г., съобщи EurActiv.

Според EurActiv има редица знаци, които подсказват, че България не се е отказала от идеята да доведе руски газ до своите граници. Премиерът Бойко Борисов обаче е решил да нарече проекта „газов хъб“, а не „Южен поток“.

Такова мнение изразява и бившият ни посланик в Русия Илиян Василев: атаката срещу „Овергаз“ е част сценарий за възкресяването на „Южен поток“ и Бургас-Александруполис.

В писмото до ЕК Дончев предупреждава за злоупотреба на „Газпром“ с господстващо положение при доставката на газ.

„Всяко прекъсване на доставките от „Газпром експорт“, дори за кратък период, би довело по всяка вероятност до трайно заличаване на „Овергаз“ като единствен конкурент в България“, посочва Дончев.

По думите му на 21 декември е получил обаждане от зам.-директора на „Газпром“ Александър Медведев, който му казал, че руската компания ще спре доставките на газ за „Овергаз“ от 1 януари, въпреки че според договора „Газпром“ трябва да доставя газ поне до 31 декември 2017 г.

EurActiv посочва, че „Овергаз“ е „най-голямата частна компания в енергетиката на България“, която е собственост на 50% на „Газпром“, а останалите 50% са притежавани от Сашо Дончев.

Дончев казва още, че е обсъдил на 2 декември с Медведев решението „Газпром“ да напусне „Овергаз“, като са уговорени условията, графикът и ангажиментите на двете страни.

"Ние сме в процес на разделяне. „Газпром“ няма никакъв интерес в дистрибуторския бизнес“, казва Дончев пред медията.

Той уточнява, че „Овергаз“ не може да продължи да работи, както досега, защото за последните шест години бордът на директорите се е събирал едва пет пъти, при положение, че по закон такива срещи трябва да има по четири пъти годишно.

„Не може да се работи така. Ние имаме нужда на всяко тримесечие да актуализираме инвестиционната си програма, да избираме новите продукти на пазара. Но през последните шест години въртим напразно“, допълва Сашо Дончев.

EurActiv посочва още, че атаката срещу „Овергаз“ има връзка с издавания от Дончев вестник „Сега“, който публикува карикатурите на Христо Комарницки, към които "Бойко Борисов неведнъж е изразявал недоволството си".

Медията допълва, че това не е първият път, в който „Овергаз“ е била пионка между български управници и „Газпром“.

През 2009 г. руските медии ИТАР-ТАСС и Интерфакс съобщиха, че по искане на тогавашния президент Георги Първанов „Овергаз“ ще бъде елиминирана. В съобщенията на руските медии се допълва, че като част от сделката с българското правителство, в която е включен и газопроводът „Южен поток“, Дончев трябва да продаде акциите си на „Газпром“ и да се спре финансирането на „Сега“. Първанов късно отрече тази информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.01 2016 в 22:24

Нещо се обърках какъв конкурент е „Овергаз“!?
Та нали и той купува от "Газпром"!?
А и май ставаше въпрос само за точно определени 200 000 домакинства!?
"Дончев казва още, че е обсъдил на 2 декември с Медведев решението „Газпром“ да напусне „Овергаз“, като са уговорени условията, графикът и ангажиментите на двете страни."
Т.е. Сашо Дончев иска цялата баница за него, ама газта не е ли единствено от "Газпром"!?
За какъв чеп да му дават всичко!?
„Не може да се работи така. Ние имаме нужда на всяко тримесечие да актуализираме инвестиционната си програма, да избираме новите продукти на пазара. Но през последните шест години въртим напразно“
Е ми май не го карат насила пък и газта не е ли само от тях в крайна сметка!?

06.01 2016 в 22:12

От мултак до либертарианец. Неведоми са пътищата Божии. И това ако не е пробуждане..

06.01 2016 в 21:07

Хайде сега.

Как Газпром ще иска да сложи ръка на нещо дето си е негово,

Посмали малко мутригрупчо.

06.01 2016 в 20:23

Жлъчко,

да си не умре'ш с мечтите ?!
Я сметни транзита от Латвия или Холандия до България.
Това газа е като пръднята, ей.
Трябва му налягане за да се движи.

А иначе и аз мечтая...
Например да НЕ се раждат педали като АсАн Лилавия, хермафродити като как' Цонка Общата или цигани като Красимир Кънев от БХК.

.

06.01 2016 в 19:42

Тонич, в съвременния свят можеш да извършваш всякакви сделки с газа. За теб по-просто ще ти го обясня така. Българска компания купува втечнен газ (американски, катарски и пр.) да речем 100млн кубометра на някаква си цена, която е договорила. Този газ няма защо въобще да ходи да се ръчка в Босфора, а кокетно акостира в Литва или Полша. И двете страни имат вече изградени терминали. И същото количество си го точим тук от руския.
Става ли ти ясно?
Босфора при единен енергиен пазар на ЕС не играе никаква роля.

Аз например си мечтая за такъв и за останалите фосилни енергоносители. Но не знам дали ще го доживея.

06.01 2016 в 19:32

Как може един Г.З натрупал, пари и влияние от Газпром, респективно руснаците, да ни облъчва, че той е мъченик и праведен? Когато ЛАПАШЕ ВЪПРОСНИЯ СЕ ПОЯВЯВАШЕ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА И КАТО БАЩИЦА НАСТАВЛЯВАШЕ, но сега е ощетен предвид, че руснаците му спряха кранчето-лапачката и сега като му го наб.ха, той го наб.ва на българите масово! Въпреки, че с натрупаното богатство е уредил рода си до девето поколение! Госпожо Дончева, като сте конкуренция докарайте си газ от Катар, Айзърбаджан или газ от където си поискате! Поредният велик българин!

06.01 2016 в 19:13

Прав си off-чо,

Още не сме забравили, как Русия спря транзита през Украйна, защото украинците спряха да си плащат масрафа.
И накрая българите станахме заложници на спора Украйна-Русия.

Само платените глупендъри от ПМ и ДС(б) са против газовия хъб, размахвайки опорната точка с американския втечнен газ. Ама олигофрените, удобно пропускат, че през Босфора не могат да преминават големи танкери. и че това ще ни направи зависими от капризите на султан Ердоган.

.

06.01 2016 в 18:46

Хахахах някой може би му пукаше за КТБ, защото си бяха набили парите там. Ама мисля че 100% от българите без служителите на Овъргаз бихме искали тая компания да се реформира и Сашо Дончев да отиде в пандела, където му е мястото.....

Освен това ако Газпром докара газ до Варна и остави тръбата в България и нататък в ЕС да е достъпна до всички, ЕК няма проблем с това. Такава е идеята, която г-н Борисов споделя с газовия хъб. Не е проблема, че купуваме газ от Газпром. Проблема е да не се заключим само Газпром да може да ни продава газ. Ако имаме алтернативи в случаи на аварии и т.н. нещата са прекрасни. Проблема на България е че няма алтернатива, ако газопровода през Украйна умре ние умираме.....

06.01 2016 в 17:47

.

Гледаме продължението на сагата "КТБ".

След Цветан Василев, сега и Сашо Дончев се изкара борец срещу олигархията.

В третата част ще видим и Огнян Донев да реве, че държавата го пресира, защото не е платил 52 млн данъци.

.

06.01 2016 в 17:03

Попитахме и друго място но без отговор.
Тоя хитрец и прекупвач Дончев на търг ли купи лиценза?
Защо лиценз са газов оператор не се предлага на търг през няколко години?