Дончев: Атаката срещу „Овергаз“ говори, че Русия иска да съживи „Южен поток“

OFFNews 06 януари 2016 в 16:25 8808 16

„Овергаз“ е на мнение, че атаката срещу компанията от последните дни и съвпадението на интересите на „Газпром“ и Българския енергиен холдинг говорят за решение на Русия да съживи „Южен поток“ след възникналото напрежение с Турция.

Това пише директорът на „Овергаз холдинг“ Сашо Дончев в писмо до ЕК от 23 декември 2015 г., съобщи EurActiv.

Според EurActiv има редица знаци, които подсказват, че България не се е отказала от идеята да доведе руски газ до своите граници. Премиерът Бойко Борисов обаче е решил да нарече проекта „газов хъб“, а не „Южен поток“.

Такова мнение изразява и бившият ни посланик в Русия Илиян Василев: атаката срещу „Овергаз“ е част сценарий за възкресяването на „Южен поток“ и Бургас-Александруполис.

В писмото до ЕК Дончев предупреждава за злоупотреба на „Газпром“ с господстващо положение при доставката на газ.

„Всяко прекъсване на доставките от „Газпром експорт“, дори за кратък период, би довело по всяка вероятност до трайно заличаване на „Овергаз“ като единствен конкурент в България“, посочва Дончев.

По думите му на 21 декември е получил обаждане от зам.-директора на „Газпром“ Александър Медведев, който му казал, че руската компания ще спре доставките на газ за „Овергаз“ от 1 януари, въпреки че според договора „Газпром“ трябва да доставя газ поне до 31 декември 2017 г.

EurActiv посочва, че „Овергаз“ е „най-голямата частна компания в енергетиката на България“, която е собственост на 50% на „Газпром“, а останалите 50% са притежавани от Сашо Дончев.

Дончев казва още, че е обсъдил на 2 декември с Медведев решението „Газпром“ да напусне „Овергаз“, като са уговорени условията, графикът и ангажиментите на двете страни.

"Ние сме в процес на разделяне. „Газпром“ няма никакъв интерес в дистрибуторския бизнес“, казва Дончев пред медията.

Той уточнява, че „Овергаз“ не може да продължи да работи, както досега, защото за последните шест години бордът на директорите се е събирал едва пет пъти, при положение, че по закон такива срещи трябва да има по четири пъти годишно.

„Не може да се работи така. Ние имаме нужда на всяко тримесечие да актуализираме инвестиционната си програма, да избираме новите продукти на пазара. Но през последните шест години въртим напразно“, допълва Сашо Дончев.

EurActiv посочва още, че атаката срещу „Овергаз“ има връзка с издавания от Дончев вестник „Сега“, който публикува карикатурите на Христо Комарницки, към които "Бойко Борисов неведнъж е изразявал недоволството си".

Медията допълва, че това не е първият път, в който „Овергаз“ е била пионка между български управници и „Газпром“.

През 2009 г. руските медии ИТАР-ТАСС и Интерфакс съобщиха, че по искане на тогавашния президент Георги Първанов „Овергаз“ ще бъде елиминирана. В съобщенията на руските медии се допълва, че като част от сделката с българското правителство, в която е включен и газопроводът „Южен поток“, Дончев трябва да продаде акциите си на „Газпром“ и да се спре финансирането на „Сега“. Първанов късно отрече тази информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл